Speculeer ze

Het leek er even op dat het Nederlandse bedrijfsleven meer openheid ging betrachten bij het vertrek van toplieden en commissarissen. P. Vinken en L. van Vollenhoven vertrokken eerder dit jaar als commissaris bij Elsevier omdat zij vonden dat het zoeken van een nieuwe topman te lang had geduurd en omdat iemand daarvoor de verantwoordelijkheid moest nemen. Toen dat niet gebeurde, gingen zij zelf. Iedereen mocht het weten en wie meer wilde weten, kon bellen.

Is dat de openheid die Britse en Amerikaanse bedrijven wel kennen, maar waar Nederlandse topmanagers een beetje bang voor zijn? Geen week gaat voorbij of Amerikaanse toestanden in de samenleving en de economie zijn wel (negatief) in het nieuws, maar met openheid wil het maar niet lukken. De Elsevier-zwaluw maakt nog geen zomer, om maar eens een topbankier te parafraseren.

President-commissaris F. Maljers vertrok bij Philips. Geen inhoudelijk woord. De volgende was ,,kroonprins'' R. Pieper, ook bij Philips. Reden voor vertrek? Nee, dank u.

Bestuursvoorzitter M. Jonkhart trok de deur dicht bij de Nationale Investeringsbank, net na de overname door twee pensioenfondsen waarvoor hij zelf geijverd had. Op de foto's van de afscheidsreceptie maakt hij een vitale indruk. Waarom ging hij weg?

Afgelopen week vertrok voorzitter J. Hovers bij Oce. Van de ene op de andere dag. De commissarissen van Oce geven geen enkel inhoudelijk argument voor het vertrek. Wie niets wil zeggen, kan altijd nog persoonlijke redenen aanvoeren, maar ook dat was Oce kennelijk nog teveel. Kleur de plaatjes en speculeer zelf: Hovers vertrok omdat ..

Menno Tamminga.

    • Menno Tamminga