Rijkaard streeft naar vaste groep

Bondscoach Frank Rijkaard wil de komende drie oefeninterlands tegen België (6 september), Brazilië (9 oktober) en Tsjechië (13 november) naar een vaste groep van zestien spelers werken. Voor de wedstrijd tegen België heeft hij 24 spelers opgeroepen. De selectie wordt volgende week woensdag teruggebracht tot achttien man. Daarvoor dient een onderling partijtje op het veld van Quick Boys in Katwijk als selectiedrempel. Bij het ontbijt de volgende ochtend wijst de bondscoach de zes afvallers aan. Na de drie interlands kiest Rijkaard uit de overgebleven achttien spelers in principe zestien vaste kandidaten voor Euro 2000.

Opmerkelijk is dat bij de groep van 24 de naam van Marc Overmars ontbreekt. In principe zou de snelle aanvaller van Arsenal, die is hersteld van een blessure, zich pas in februari weer bij de selectie kunnen voegen als Oranje oefent tegen Duitsland. De Feyenoorders Van Wonderen en Van Gastel, die beide ook pas fit zijn verklaard, zitten niet bij de groep van 24. Hasselbaink en Jonk vielen af naar aanleiding van het fiasco in Denemarken (0-0). Ook Mols komt niet in aanmerking. Opvallende namen van spelers die wél werden uitverkoren zijn: Trustfull, Kreek en Boussatta. Ze kwamen om uiteenlopende redenen langere tijd niet uit voor Oranje. Davids, Ooijer en Van Vossen zijn terug na een schorsing. ,,Van het begin heb ik gekozen voor een brede aanpak'', aldus Rijkaard. ,,Er zijn veel spelers opgeroepen. Dat is prikkelend, stimulerend geweest, voor de jongens en voor hun clubs. Ik heb er een goed inzicht door kunnen krijgen in de spelers, hun werkwijze, hun positie.''

De bondscoach gaat nu de accenten verleggen. Rijkaard: ,,We gaan gerichter toewerken naar Euro 2000 en ons toeleggen op een smallere selectie. Na de komende drie interlands moet de groep van zestien min of meer vaststaan. Daarna komt er een volgende periode, waarin we mogelijk wat andere jongens een kans geven. Er kunnen altijd nog nieuwe gezichten bijkomen.''

Terugblikkend vindt hij de resultaten sinds zijn komst wat tegengevallen. ,,Ik blijf er rustig onder. De uitgangspunten waren anders. Bovendien hebben we steeds gekozen voor sterke tegenstanders. Ik ben ervan overtuigd dat we er straks op het EK zullen staan. Dat er dan een elftal is dat het geluk kan afdwingen.''

De voorlopige selectie van 24 spelers ziet er als volgt uit: Bergkamp (Arsenal), Frank de Boer, Ronald de Boer, Cocu, Kluivert, Reiziger, Zenden (Barcelona), Boussatta (AZ), Van Bronckhorst (Glasgow Rangers) Davids, Van der Sar (Juventus), Van Hintum, Van Hooijdonk, Kreek, Trustfull (Vitesse), Konterman, Paauwe, Van Vossen (Feyenoord), Van Nistelrooy, Ooijer (PSV), Seedorf (Real Madrid), Stam (Manchester United), Westerveld (Liverpool), Winter (Ajax).