Ramsj

biography. Gebonden, Counterpoint 1995, van ƒ63,50 voor ƒ34,50.

De Boekenmarkt Den Haag.

De Amerikaanse uitgave van Lacoutures veelgeprezen Jésuits uit 1992, een breed opgezette studie over de grootste en invloedrijkste religieuze orde binnen het christendom. Boek opent met de oprichter van de orde, Ignatius van Loyola, en de opdracht die hij zijn volgelingen meegaf: `Go and set the world ablaze!' (maar dan uiteraard in het Spaans of het Frans geformuleerd). Veel aandacht voor de diverse terreinen waarop de Jezuïeten in de loop der eeuwen werkzaam waren: van wetenschap en onderwijs tot aan ontdekkingsreizen en, meestal achter de schermen, politiek.

Colin Eisler: The genius of Jacopo Bellini. Gebonden, Abrams 1989,

van ƒ412,55 voor ƒ279,-.

Boekhandel Roelants Nijmegen.

Vorstelijk, op groot formaat uitgegeven boek met het volledige oeuvre van de Venetiaanse renaissance-schilder en tekenaar Jacopo Bellini (circa 1400-1470).

Hoe mooi de schilderijen ook zijn weergegeven, het zijn toch vooral de spannende tekeningen die in het boek de aandacht trekken: meer dan driehonderd, vol met straatscènes, landschappen, bloemen, leeuwen en paarden, bijbelse taferelen en – vooral – architectonische voorstellingen. Alles gefotografeerd met infrarood om de oude, vervaagde lijnen weer nieuw leven in te blazen.

Uitstekende toelichting.

    • Henk Lagerwaard