Personalia

In Den Haag is afgelopen maandag dr. Edgar Nordlohne overleden. Hij werd 77 jaar. Nordlohne werd in 1968 benoemd tot directeur voorlichting van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Van 1985 tot 1988 was hij raadadviseur van het ministerie, in welke hoedanigheid hij onder meer secretaris van de Taalunie was. Voorafgaand aan zijn werk op het ministerie was het VVD-lid Nordlohne parlementair redacteur van de Nieuwe Rotterdamse Courant, als opvolger van het VVD-Kamerlid Hein Roethof. Ex-collega Hans Sleeuwenhoek herinnert zich hem als een erudiete en uitstekend geïnformeerde journalist die zich minder bezighield met dagelijkse verslaggeving en meer met de langere overzichtsartikelen.

De Oegandese journalist Ndyakira Amooti (43) is gestorven aan leukemie, zo berichtten persbureaus gisteren. Amooti was een bekend strijder voor het milieubehoud in Afrika. In 1995 werd hij in Nederland geridderd voor zijn inzet voor het milieu. Toen hij in 1987 voor 's lands grootste krant New Vision ging werken was Amooti de eerste Oegandees die over het milieu schreef. Dit bezorgde hem vijanden onder houthandelaars die hij beschuldigde van ontbossing. Maar ook leverde het hem verschillende prestigieuze prijzen op, zoals de Amerikaanse Goldman Environmental Prize en de Environmental Program's Global van de Verenigde Naties in 1993. Dat jaar kreeg hij een lidmaatschap voor het leven van de International Conservation Union for Nature.

Roethof

In de rubriek Personalia (in de krant van vrijdag 27 augustus, pagina 2) stond dat de onlangs overleden dr. Edgar Nordlohne bij de parlementaire redactie van de Nieuwe Rotterdamse Courant opvolger was van het VVD-Kamerlid Hein Roethof. Roethof is tot 1963 inderdaad aan de VVD verbonden geweest, onder meer als voorzitter van de jongerenorganisatie JOVD, maar stapte later over naar de PvdA, voor welke partij hij in de jaren 1969-1983 in de Tweede Kamer zat.