PASTASALADES (2)

In de hoop op nog wat warme dagen geef ik opnieuw enkele recepten voor pastasalades. Het mooie van die salades is dat ze zo breed toepasbaar zijn: lunch, diner, buffet of picknick. Als eerste een salade in laagjes. In Engeland en Amerika noemen ze dit een `layered salad'

Kook de schelpjesmacaroni in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Afspoelen in een vergiet met koud water, zodat het garen wordt gestopt. Goed laten uitlekken. Kook de eieren in 10 minuten hard, dompel ze in koud water en pel ze. Snijd de ijsbergsla in smalle reepjes en de komkommer en de tomaten in blokjes. Laat de maïskorrels uitlekken. Meng de pasta met de komkommer, de gesnipperde peterselie en zout en peper. Roer de mayonaise, de ketchup en de mosterd door elkaar, voeg peper toe en eventueel drank. Neem een doorzichtige schaal en begin met een gemengde laag van tomaat en maïs. Dan een laag met de helft van de sla met hierop de helft van het pastamengsel. Herhaal deze lagen met de rest van de sla en de pasta. Daarover gaat in een dunne laag saus. Hak of snijd de eieren in stukjes. Strooi de garnalen en de stukjes ei over de salade. Garneren met toefjes peterselie. Zet de schaal afgedekt in de koelkast. Liefhebbers geven wat extra saus in een kommetje.

Voor een pastasalade met tonijn mengt u 200 gram gekookte pasta met vier tomaten en vier augurken in stukjes, een gesnipperde rode ui, een eetlepel fijngesneden basilicum, een of twee blikjes tonijn naturel met een saus van drie eetlepels mayonaise, anderhalve eetlepel tomatenketchup, een eetlepel chilisaus of enkele druppels tabasco, een eetlepel azijn, zout en peper.

    • Annelène van Eijndhoven