Pas verschenen

LITERATUUR

Elias Canetti: Slotsom, aantekeningen 1992-1993.

Vert. W.Hansen. De Arbeiderspers,

110 blz. ƒ29,90

Privé-domein nummer 23: de laatste notities van de Nobelprijswinnaar van 1981 die precies vijf jaar en twee weken geleden overleed. Sombere notities die uitmonden in een streng zelfonderzoek. Tegelijkertijd werden in Privé-domein ook Behouden tong, Ogenspel en Fakkel in het oor herdrukt, zodat de hele autobiografie van Canetti weer verkrijgbaar is. Theodor Fontane: Dolingen dwalingen. Vert. Theodor Duquesnoy. Aspekt, 166 blz. ƒ29,90

Klassieke Berlijnse zedenroman (Irrungen Wirrungen) uit 1888 van een vroege meester van de dialoog. Liefdesperikelen in een door Pruisisch standsbesef geregeerde maatschappij. Met een nawoord van Hans Ester. Marianne Fredriksson:

Volgens Maria Magdalena.

Vert. Janny Middelbeek-Oortgiesen.

De Geus, 320 blz. ƒ49,90 (geb.)

De `auteur van het jaar 1998' liet zich inspireren door het apocriefe evangelie volgens Maria Magdalena, waarin de beroemdste volgelinge van Jezus haar relatie met de Verlosser uit de doeken doet. Een vrouw `met oren om te horen, ogen om te zien en verstand om te begrijpen' volgens de Zweedse Fredriksson, die in Nederland al bijna een half miljoen exemplaren van Anna, Hanna en Johanna en Simon verkocht. Theodor Holman: Hoe ik mijn moeder vermoordde.

Nijgh & Van Ditmar, 142 blz. ƒ27,90

De alomtegenwoordige columnist, journalist, dichter, radio- en tv-presentator bewerkte het scenario van een cynisch docudrama dat hij drie jaar geleden samen met Theo van Gogh maakte. Een bejaarde moeder vertelt haar ervaringen in het Jappenkamp voor de zoveelste keer aan haar zoon. Na Apenliefde en Familiefeest Holmans derde boek over zijn familie.

Pat Barker: Een andere wereld.

Vert. Edith van Dijk.

De Geus, 281 blz. ƒ49,90 (geb.)

Na haar Weg der geesten-trilogie over de Eerste Wereldoorlog becommentarieert Pat Barker (Thornaby-on-Tees, 1943) nu de ontworteling van de samenleving in een roman over een troosteloos gezin in modern Newcastle. In haar bespreking van het Engelse origineel Another World (13.11.1999) schreef Corine Vloet: `Another World is niet slecht, maar voor een echt goed boek kunnen lezers beter naar Regeneration Trilogy'. Jean Paul Sartre: Baudelaire. Vert. Paul Beers. Bijleveld, 159 blz. ƒ29,90

Herziene herdruk van de vertaling van Sartres literair-filosofische interpretatie van Baudelaire en zijn werk (1947). De poète maudit als existentiële held.

NON-FICTIE Ron Rosenbaum: Waarom Hitler? Een zoektocht naar de wortels van het kwaad. Vertaald uit het Engels door Karel Bisschop, Frits Hofsteenge en Willemien Werkman. Prometheus,

510 blz. ƒ69,90

Vertaling van Explaining Hitler (1998), waarin de Amerikaanse journalist Rosenbaum de talrijke pogingen bespreekt om Adolf Hitler te begrijpen. Hij inventariseert meningen en praat met vooraanstaande Hitler-onderzoekers, theologen en schrijvers als Allan Bullock, Hugh Trevor-Roper en Georg Steiner. `In zijn boek weet Rosenbaum de fascinatie van de Hitler-onderzoekers voor hun onderwerp heel voelbaar te maken, tot in de gekte van sommige verklaringen toe'. (Paul Scheffer, Boeken 8.5.1998) Neil Belton: De vrouw die luisterde. Vertaald uit het Engels door Peter Abspoel. Contact, 384 blz. ƒ59,90

Biografie van Helen Bamber, die in 1945 op 19-jarige leeftijd naar Bergen-Belsen reisde om de overlevenden te helpen. Na haar ervaringen met kampslachtoffers richtte Bamber de Medical Foundation of Victims of Torture op, die hulp biedt aan overlevenden van de holocaust en van martelingen in onder meer Zuid-Afrika, Irak, Iran en Israel. Vertaling van The Good Listener. A Life Against Cruelty. Erica Verdegaal: Alles voor je kind. Hoe financiële opvoeding loont. Prometheus, 116 blz. ƒ25,-

Gidsje voor financiële disciplinering van kinderen in een tijd dat de AEX-index geen eclips lijkt te kennen. Feiten en tips over zakgeld, een kleintje aandeel, kinderspaarplannen, kinderbeleggen en kinderondernemen. `De grootste rijkdom die u kinderen kunt geven, is het vermogen een eigen bedrijfje te runnen.' Rudolf Bakker: Altijd weer Frankrijk. en andere Gallische hartenkreten.

De Arbeiderspers, 176 blz. ƒ29,90

Nieuwe observaties van een Frankrijk-veteraan die meldt dat hij zich nog het meest ergert `aan de leugenachtigheid, de hypocrisie van Frankrijks politieke en intellectuele elite', om even later te concluderen: `Voor mijn part liegen ze er rustig nog een poosje op los. Zolang ze in Bordeaux de wijn niet met suiker mengen en de beaujolais niet met Algerijnse plonk.' J.M. van Berkum: Een volle kerk, een leeg huis. Van Berkum, 265 blz. ƒ24,90

Weduwnaar Jan van Berkum (71) beschrijft zijn ervaringen na de dood van zijn echtgenote. Hij richtte een werkgroep `dood en rouw' op, en schreef dit persoonlijke boek, dat vooral in christelijke kring de aandacht trok. De auteur is bezig aan een vervolg.