Onderzoek naar QtecQ

Curator J. van der Hel gaat onderzoeken of zich rond het faillissement van ingenieursbedrijf QtecQ (450 werknemers), het voormalige Holec projects, onregelmatigheden door moederconcern Begemann hebben voorgedaan. Dat heeft hij gisteren gezegd. Ook FNV Bondgenoten heeft onderzoek gevraagd, omdat de bond denkt dat Begemann boter op het hoofd heeft.

Kort voor het faillissement zou Begemann hebben gepoogd een van de directeuren van QtecQ, die een band had met een BV van het moederbedrijf, uit de boeken te schrijven. Het ging om een statutaire directeur die direct in verband kon worden gebracht met eigenaar Joep van den Nieuwenhuyzen en deze persoonlijk aansprakelijk kon maken bij een eventueel faillissement, zo heeft de regionale omroep RTV Oost aan het licht gebracht. Curator Van der Hel heeft die poging met hulp van de Kamer van Koophandel verijdeld.

Ook heeft het Begemannconcern kort voor faillissement een extra hypotheek op het hoofdkantoor genomen. Even daarna verlaagde de bank de kredietfaciliteiten met 5 miljoen gulden.

Van der Hel heeft het faillissement van het ingenieursbedrijf versneld doorgevoerd, omdat hem gebleken was dat de werknemers onverzekerd rondliepen. Van der Hel wil weten of het bestuur van Begemann aansprakelijk kan worden gesteld. (ANP)