Massagraf met vier Serviërs in Kosovo

In Kosovo is een massagraf met elf lichamen gevonden; in vier gevallen gaat het bij de slachtoffers om Serviërs. De ontdekking was gisteren voor Belgrado aanleiding voor een ongemeen felle uitval naar de Amerikanen, in wier sector in Kosovo het massagraf ligt.

De woordvoerder van de vredesmacht KFOR meldde gisteren dat deskundigen van het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in het dorp Ugljare, vijf kilometer van Gnjilane in het oosten van Kosovo, een graf hebben onderzocht met elf lichamen. daarnaast werden nog vier lijken onderzocht die zeshonderd meter verderop zijn gevonden. Daarbij is vastgesteld dat het in vier gevallen om Serviërs gaat. Servische omwonenden hebben gezegd dat de vier in juli door onbekenden – naar wordt aangenomen Albanezen – zijn ontvoerd.

In Priština is aangetekend dat het niet gaat om een massamoord: de slachtoffers zijn individueel of in kleine groepjes om het leven gebracht.

In Belgrado was de reactie furieus. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug waren alle vijftien gevonden slachtoffers Serviërs en zijn ze wel degelijk bij een `massamoord' om het leven gebracht. President Slobodan Miloševic gaf een verklaring uit waarin hij de Amerikanen, wier KFOR-contingent in dit deel van Kosovo de dienst uitmaakt, de schuld gaf van het bloedbad. De Amerikanen, aldus de verklaring, werken in Kosovo samen met Kosovo-Albanese ,,moordenaars, drugssmokelaars en terroristen'' in hun campagne tegen de Serviërs. Miloševic viel in één adem door ook uit naar de oppositie in eigen land, die zijn aftreden eist. Hij bestempelde zijn critici als ,,huurlingen'' van de Amerikanen die tegen de Servische belangen in Kosovo ageren.

Overigens vielen ook twee van de oppositiepartijen uit naar de vredesmacht KFOR. Volgens de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk Draškovic doet KFOR ,,niets om de Serviërs te beschermen''. De christen-democraten gaven een verklaring uit waarin werd gesteld dat de Albanezen in Kosovo ,,onder de ogen van de internationale vredesmacht abominabele misdaden begaan''. (Reuters, AFP)