Krugman waarschuwt

Maleisië dankt de opbloei van haar economie aan de controle van de buitenlandse investeringen in het land. De Amerikaanse topeconoom Paul Krugman, die voorheen een van de weinig voorstanders was van kapitaalrestricties in Maleisië, meent echter dat de tijd rijp is om de controle op de in- en uitvoer van geld op te heffen.

Krugman reageert daarmee op de Maleisische premier Mahathir Mohamad, die vandaag aankondigde de kapitaalcontrole te willen behouden.

Anders dan Thailand, Indonesië en Zuid Korea weigerde Maleisië tijdens de Aziatische crisis de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In plaats daarvan blokkeerde Maleisië de export van kapitaal en verhoogde de regering haar uitgaven.

Volgens Krugman, professor aan het Massachusetts Institute of Technology moet de kapitaalcontrole nu worden opgeheven, omdat deze op de lange termijn schadelijk is voor de economie.

Mahathir wil de kapitaalcontrole pas opheffen als de Internationale kapitaalmarkten zo gereguleerd zijn dat excessen als tijdens de Aziatische crisis niet meer kunnen voorkomen. Krugman zei vandaag dat Maleisië dan nooit van kapitaalcontrole zal afkomen. Hij heeft altijd gewaarschuwd dat kapitaalcontrole nooit in de plaats mag komen van noodzakelijke economische hervormingen. (AP)