Justitie zoekt chef politie

Het Nederlandse openbaar ministerie is een actieve zoektocht begonnen naar de van drugshandel verdachte chef van de mobiele eenheid van de Surinaamse politie Ruben Peiter.

Dit zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Den Haag. Peiter wordt er door justitie in Hasselt van verdacht smokkel van cocaïne vanuit Paramaribo, via Vlissingen naar België te organiseren. Op verzoek van België staat de Surinaamse politie-inspecteur daarom internationaal gesignaleerd als drugsverdachte en wordt zijn aanhouding gevraagd.

Ondanks dit opsporingsbevel is is Peiter begin deze maand ongestoord naar Nederland kunnen afreizen. Hij heeft van Nederland zelfs een visum gekregen voor het afleggen van een bezoek.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat de visumverlening mogelijk veroorzaakt is door een verschillende schrijfwijze van de naam van Peiter die vorig jaar ook een visum voor Nederland heeft gekregen. Het is ook mogelijk dat de signalering van kracht is geworden net nadat Peiter naar Nederland is vertrokken. Volgens de woordvoerder van justitie kan Nederland geen verwijt worden gemaakt omdat de visumverlenende instantie geen inzage krijgt in strafrechtelijke gegevens.

De van cokehandel verdachte Surinaamse politieman kan ook voor de Haagse politie – waar de strijd tegen de Surinaamse drugshandel wordt gecoördineerd – interessant zijn. Uit voorlopige onderzoeksresultaten van Belgische en Surinaamse politie blijkt dat Peiter samenwerkte met verdachten die ook in het dossier-Bouterse een prominente rol spelen.

In de Surinaamse media wordt bericht dat de korpschef van de Surinaamse politie C. Hunsel naar Nederland zou zijn gereisd in verband met deze zaak. Hij zou willen bewerkstelligen dat de zaak-Peiter in Suriname verder wordt afgewikkeld. Als Peiter tot in Suriname geraakt, is hij veilig. Suriname levert namelijk geen eigen onderdanen uit.

    • Marcel Haenen