Journalist Ruud Kuyper overleden

De kunstjournalist en jazzkenner Ruud Kuyper is gistermorgen na een operatie op 62-jarige leeftijd in Rotterdam overleden. Bijna dertig jaar werkte Kuyper voor het Algemeen Dagblad. Eerder was hij medewerker en later redacteur van de Nieuwe Rotterdamse Courant, voor de fusie met het Algemeen Handelsblad. Bij het Algemeen Dagblad was Kuyper vanaf 1973 jarenlang chef van de kunstredactie, hij schreef vele interviews en reportages. Kuyper doceerde ook over jazzgeschiedenis op de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Op de radio en tv maakte hij jazzprogramma's voor verschillende omroepverenigingen en voor Veronica in de piratentijd.

Ruud Kuyper speelde de afgelopen decennia een belangrijke rol in het populariseren van de jazz- en lichte muziek, onder andere door het in 1974 opzetten van de `Uitgaanskrant' van het Algemeen Dagblad. Hij was behalve criticus en publicist over jazz en lichte muziek zelf ook musicus – hij speelde piano en begeleidde in de jaren '60 Toon Hermans als fluitist en accordeonist. Ook trad hij op in jazzcombo's. Verder schreef hij een aantal boeken, onder andere Clown in klompenland, een biografie van Toon Hermans, Miles Davis dichterbij, Over jazz, Jazz en omstreken en Jazz in stijl, Alfabet van de jazzmuziek, en Klassiek Amerikaans – 1001 songs en hun componisten. Kuyper was emotioneel zeer betrokken bij de jazzmuziek, wat zich uitte in een zeer persoonlijke benadering. Destijds werd in deze krant opgemerkt dat zijn boek Miles Davis dichterbij beter `Dichterbij Miles Davis' had kunnen heten.