Jorritsma stemt in met verkoop EZH aan Duitsers

De Zuid-Hollandse elektriciteitsproducent EZH mag van minister Jorritsma (Economische Zaken) worden verkocht aan het Duitse Preussen Elektra. Haar ministerie zou dit vanmiddag bekendmaken.

De toestemming voor de verkoop van EZH komt snel, gezien het feit dat de vorige maand aangekondigde overname pas eind dit jaar beklonken wordt. Met de Utrechts-Amsterdamse stroomproducent Una, die al in maart de overname door het Amerikaanse Reliant aankondigde, voert Economische Zaken al geruime tijd uiterst moeizame onderhandelingen. Volgende week vrijdag is de uiterste datum voor de toestemming voor de Una-deal. De verwachting is nu dat Jorritsma die niet zal geven.

In het geval van EZH is volgens Jorritsma ,,voldoende gewaarborgd'' dat de producent kan en wil bijdragen aan de zogeheten `bakstenen' van de Nederlandse elektricteitsproductiesector. Dat zijn onrendabele investeringen en importcontracten uit het verleden, waarvan de extra kosten straks op de geliberaliseerde stroommarkt niet meer aan de klanten kunnen worden doorberekend. De pas benoemde commissie-Herkströter brengt in oktober advies uit over de vraag welke `bakstenen' de overheid voor haar rekening moet nemen. Duidelijk is dat ook de stroomproductiesector zelf zal moeten meebetalen.

Bij EZH wordt tweevijfde van de koopsom van 2,3 miljard gulden gestort op een aparte rekening. Deze 982 miljoen gulden op de zogeheten escrow account bij de notaris mag alleen worden gebruikt voor de `bakstenen'. EZH zegt te hebben geleerd van de problemen tussen EZ en Una over de garanties. Bij Una is een half miljard gereserveerd voor de bakstenen. Mochten de kosten hoger zijn, dan betalen de verkopende aandeelhouders mee tot een maximum van 1,2 miljard. EZ vraagt meer garanties dat dit geld bij een faillissement ook wordt gebruikt voor de bakstenen. Reliant weigert die.

    • Karel Berkhout