Internationale beurzen

LONDEN

In reactie op de daling van Wall Street opende de beurs van Londen vanochtend bijna een half procent lager. Het verlies bleef relatief beperkt doordat handelaren op de Britse beurs vandaag rekenden op een licht herstel van de beurs van New York. De FTSE 100-index toonde rond de middag een stand van 6379 punten, een daling met 0,08 procent.

FRANKFURT

Groter was het openingsverlies in Frankfurt, waar de DAX-index bijna een procent inleverde op 5346 punten. Ook hier trad later herstel op, zodat het verlies rond de middag eveneens nog slechts 0,08 procent bedroeg. Sterkste daler was Dresdner bank, die 1,9 procent koersverlies incasseerde. Deutsche Telekom opende ruim een procent lager na uitlatingen van de bestuursvoorzitter dat het telecomconcern overweegt zijn regionale kabelbelangen niet in een keer te verkopen maar in fasen.

PARIJS

Ook de Franse effectenbeurs begon in mineur, maar dat duurde niet lang. De toonaangevende CAC 40-index had tegen de middag 0,4 procent winst behaald op 4648 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag voor de vierde dag op rij lager gesloten. Na een wat hogere opening verloor de Nikkei-index uiteindelijk 66,92 punten (0,38 procent) op 17.599,37.

Op de beurs in Hongkong gingen de koersen veel sterker omlaag. De Hang Sengindex daalde met 1,66 procent, nadat het verlies halverwege de handelsdag nog beperkt was tot 0,77 procent. In Zuid-Korea sloot de koersindex met een minimale winst van 0,04 procent. De aandelen in Australië eindigden gemiddeld 0,9 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York deed gisteren een flinke stap terug. De Dow-Jonesindex, een dag eerder gesloten op recordniveau, daalde met 127,59 punten (1,13 procent) tot 11.198,45.

De Dow stond vrijwel de hele dag op een behoorlijk verlies. Handelaren schreven dat toe aan zwakte van de obligatiemarkt en winstnemingen. De grootste verliezers onder de dertig fondsen in de Dow waren de banken Citigroup en JP Morgan met koersdalingen van ongeveer 3 procent. Tot de weinige winnaars behoorden General Motors en AT&T.

Op de valutamarkt in New York stond de euro aan het eind van de handel op 1,0445 dollar na een slot van 1,0425 in Amsterdam. De notering van de dollar in guldens daalde van 2,1135 naar 2,1095 gulden. Vanochtend zakte de dollar verder: in guldens was de munt 2,1055 waard, terwijl voor een euro 1,0467 dollar werd betaald.