ING boos over gedrag Hagemeyer

ING vindt de handelswijze van Hagemeyer on-Nederlands en ongepast. Dat het handelshuis het bijna failliete dochterbedrijf Ceteco zomaar afschreef en kredietverstrekkers als ING met de brokken laat zitten, is volgens de bank nog niet eerder in Nederland vertoond.

,,Het gaat mij te ver om zomaar de stekker uit een dochterbedrijf te trekken. Op basis van die stekker met Hagemeyer hebben wij de kredieten verstrekt'', zei een boze ING-bestuursvoorzitter G. van der Lugt gisteren bij de toelichting op de halfjaarcijfers van de bank en verzekeraar. Van der Lugt zei door deze handelwijze ,,zijn lesje geleerd'' te hebben. Het was in Nederland gebruikelijk om `gemakkelijk' kredieten te verlenen aan dochterbedrijven in het vertrouwen dat de moeder in moeilijke tijden bij zou springen.

Hagemeyer bezit 66 procent van Ceteco, een winkelketen die onder meer ijskasten en tv's verkoopt in Latijns Amerika. Het bedrijf kwam in financiële problemen en heeft uitstel van betaling gekregen.

,,In de Verenigde Staten vragen wij een schriftelijke garantie van de moeder. Dat zullen we in het vervolg in Nederland dus ook moeten doen. De handelwijze van Hagemeyer zal zeker een omwenteling teweegbrengen. Het bedrijf zegt officieel niets te maken te hebben met Ceteco, maar als je tweederde van de aandelen in handen hebt, dan ben je er wel bij betrokken'', aldus Van der Lugt.

De ING-topman nam gisteren duidelijk de gelegenheid om zijn ergernis te tonen. Hij wilde niet zeggen hoeveel geld ING door de problemen met het in Latijns Amerika actieve handelshuis Ceteco heeft verloren. Wel noemde hij het als belangrijke reden voor de winstdaling van de bancaire activiteiten in Nederland en België.

ING sluit niet uit dat de verloren gegane kredieten tot een rechtszaak leiden. ,,Daar loop ik niet op vooruit. De curatoren zijn nu bezig met de belangen van Ceteco en die zullen zonder twijfel ook oog hebben voor onze belangen'', aldus Van der Lugt.

Hagemeyer zegt in een reactie zich geen zorgen te maken over de uitlatingen van de bankier. ,,Wij hadden en hebben nog steeds een goede relatie met ING. Als het niet goed zou gaan tussen ons, dan nam ik contact op met de ING, maar dat is niet nodig'', verklaart bestuursvoorzitter R. ter Haar. Over claims maakt hij zich geen zorgen: ,,Daar is geen enkele juridische grond voor.''

Ceteco maakte vanochtend bekend zijn activiteiten in Argentinië te hebben verkocht. De bewindvoerders noemen geen verkoopprijs, maar brengen wel 50 miljoen dollar (ruim 100 miljoen gulden) ten laste van het Ceteco-resultaat over 1999. De koers van het aandeel Ceteco steeg na het nieuws met 16 procent. Hagemeyer rekent niet op inkomsten uit de verkoop van Ceteco-onderdelen. ,,Wij zijn aandeelhouders en zitten achterin de koets.''

ING-RESULTAAT: pagina 13