Handel met buitenland stijgt twee procent

Na een lichte daling in het eerste kwartaal is de handel met het buitenland in het tweede kwartaal van dit jaar weer gegroeid. Zowel de in- als de uitvoer nam toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend gemaakt.

In het tweede kwartaal 1999 werd voor 95 miljard gulden ingevoerd, een stijging van 2 procent. De uitvoer steeg met hetzelfde percentage tot 101 miljard gulden. De handelscijfers van het CBS laten over de eerste helft van dit jaar een handelsoverschot zien van ruim 14 miljard gulden.

De export naar landen van de Europese Unie was het afgelopen kwartaal goed voor een bedrag van 79 miljard gulden. De import uit EU-landen bedroeg 57 miljard gulden. Het handelsoverschot met de EU-lidstaten over de eerste zes maanden komt daarmee op 45 miljard gulden. De handel met landen buiten de EU verbeterde in het tweede kwartaal. Er kwam voor 38 miljard gulden aan goederen Nederland binnen, de export was goed voor 23 miljard gulden. Vooral de invoer uit de Verenigde Staten nam met 8 procent sterk toe. In het eerste kwartaal was nog sprake van een daling met 9 procent. Het handelstekort met landen buiten de EU komt uit op 31 miljard gulden.