`Halve' staking van orkestmusici

Hoewel het Radio Symfonie Orkest zondagavond staakt, zorgt het Amsterdamse Concertgebouw voor een vervangend concert. De pianiste Cristina Ortiz, die bij het RSO zou optreden, speelt dan solostukken van onder anderen Poulenc en Grieg en vertolkt samen met Alexander Rudin de Cellosonate van Rachmaninov. Ook gisteravond repareerde het Concertgebouw de gevolgen van de halve staking van het Radio Filharmonisch Orkest. Onder leiding van Jaap van Zweden speelde het orkest alleen de Vierde symfonie van Brahms.

Voor aanvang van het concert verklaarde Jaap van Zweden tot het soms morrende publiek het eens te zijn met de musici in hun cao-conflict met staatssecretaris Van der Ploeg (OCW). Ook de directie van het Concertgebouw benadrukt achter de musici te staan, in hun eis voor salarisverhoging, betere onkosten vergoedingen en lagere werkdruk.