GM beboet voor explosie

Een Amerikaanse rechter heeft in de zaak om een geëxplodeerde benzinetank de schadevergoeding voor autoproducent General Motors verlaagd van 4,9 miljard dollar (10 miljard gulden) naar 1,2 miljard dollar. Een jury had eerder dit jaar de autofabrikant tot dit recordbedrag veroordeeld. GM moet de boete betalen aan zes slachtoffers die in 1993 bij een ongeluk ernstig verminkt raakten. De tank van hun Chevrolet Malibu explodeerde toen een dronken bestuurder achterop de auto van het zestal reed.

De Chevrolet Malibu, die General Motors vanaf 1979 in groten getale op de markt bracht, is volgens de rechter onveilig omdat de benzinetank achter de achteras is geplaatst. Bovendien achtte de rechter bewezen dat General Motors de benzinetank daar uit winstbejag monteerde. In een intern memo uit 1973 berekent een ontwerper van General Motors dat het goedkoper zou zijn de slachtoffers van benzinetankexplosies schadeloos te stellen dan de tank te verplaatsen.

General Motors gaat tegen de uitspraak in beroep. Het concern vindt dat de rechtbank geen oog heeft voor het feit dat de Malibu in 1973 een van de veiligste auto's ter wereld was. (Reuters, AFP)