Gijzeling in Kirgizië breidt zich uit

In het zuiden van Kirgizië hebben legereenheden een offensief ontketend tegen een gewapende groep die een vijftal dorpen heeft bezet en zeker 25 mensen in gijzeling houdt. In het gebied is de noodtoestand afgekondigd.

De gijzeling is het werk van een groep fundamentalisten die afgelopen zondag vanuit het naburige Tadzjikistan de grens overstak en de dorpen bezetten. Ze namen vier Japanse geologen en drie Kirgiezen, onder wie een generaal, in gijzeling. De drieduizend inwoners van de dorpen sloegen op de vlucht.

De Kirgizische regering heeft troepen naar het gebied gestuurd. Gisteren vielen zeker achttien soldaten van het ministerie van Binnenlandse Zaken – uitgestuurd op een verkenningsmissie – in handen van de gijzelnemers, waardoor het aantal gijzelaars tot zeker 25 is gestegen. Gevechtsvliegtuigen uit Oezbekistan bombardeerden de rebellen, en volgens woordvoerders in de hoofdstad Bisjkek zijn tien fundamentalisten gedood.

Onduidelijk is hoe groot de groep infiltranten is. De schattingen variëren van vierhonderd tot duizend man. Ook over hun doelen en eisen bestaat onduidelijkheid. Tot nu toe hebben ze alleen om voedsel gevraagd. Onlangs liet een groep infiltranten die in hetzelfde gebied dorpelingen in gijzeling had genomen, zich met een onbekend gebleven bedrag aan buitenlandse valuta afkopen.

Inmiddels is een Japanse onderminister in Bisjkek aangekomen om de militaire operaties tegen de rebellen te bespreken met de Kirgizische autoriteiten. Volgens sommige berichten wil Japan een eigen operatie op touw zetten om de vier geologen te bevrijden.

Tijdens de top van de presidenten van de vijf landen van de zogenoemde Shanghai Groep – Rusland, China, Kirgizië, Kazachstan en Tadzjikistan – is eerder deze week afgesproken de grens tussenm Tadzjikistan en Kirgizië te sluiten. De Tadzjiekse president Rachmonov bood bij die gelegenheid zijn Kirgizische collega Akajev alle noodzakelijke hulp aan. Volgens Rachmonov gaat het bij de opstandelingen om etnische Oezbeken die aan de Tadzjiekse kant van de grens al jaren actief zijn. (Reuters, AFP, AP)