Frankrijk en VS lokken ING

Bank en verzekeraar ING verdient meer geld als investeerder in bedrijven dan als verkoper van financiële producten. Met de winsten stijgen ook de prijzen voor aankopen. Amerika lokt, Frankrijk suddert.

De geest van de vorige voorzitter was even terug in het zaaltje waar bank en verzekeraar ING traditioneel zijn persconferenties houdt. Als topman moest A. Jacobs steeds uitleggen wat nu precies de bedoelingen van de financiële gigangt waren met het minderheidspakket aandelen in Bank Brussel Lambert (BBL), België's grootste.

Jacobs' bezweringsformule bestond uit twee elementen: de Belgische banken moesten zelf hun toekomst te bepalen, ING wilde zijn positie niet kwijt, maar overigens waren de aandelen een heel aantrekkelijke belegging.

Wat zegt zijn opvolger, G. van der Lugt, over het minderheidspakket aandelen (18,6 procent) in de Franse bank Credit Commercial de France (CCF)?

Voordat het grote Franse dossier met de strijdende banken BNP en Société Générale is afgehandeld gebeurt er niets met de CCF. ,,Over wat nu in Frankrijk gebeurt heb ik geen oordeel'', zegt Van der Lugt, maar overigens zijn de CCF-aandelen ,,een zeer succesvolle belegging''.

Na de overname van BBL (eind 1997) en de trapsgewijze overname van de Duitse BHF Bank (vorig jaar en dit jaar) zou de aankoop van CCF ING een unieke positie op de Europese bankenmarkt geven: beduidende posities in Benelux, Duitsland en Frankrijk. In Amerika staan een of meer verzekeraars op het verlanglijstje. In de portemonnee zit 20 à 30 miljard gulden.

Verbijsterend profijtelijke investeringen in financiële instellingen en bedrijven zijn steeds meer het handelsmerk geworden. De groep verdiende vorig jaar bijna 3,6 miljard gulden operationale nettowinst met de verkoop door bijna 85.000 medewerkers van financiële producten, van spaarrekeningen tot en met beleggingsfondsen. Niet dat alles naar wens gaat: de kosten in het Nederlandse bankbedrijf stijgen te hard, een reorganisatie bij vlaggeschip Nationale-Nederlanden heeft commerciële slagkracht gekost en de ING-top denkt na over een oplossing voor de onbevredigende winst in het internationale schadebedrijf.

Twee verkochte aandelenpakketten leverden meer op dan alle medewerkers en hun klanten bij elkaar: ruim 3,7 miljard gulden. Deze winstversnellers zijn het aandelenpakket van 20 procent in Nationale Investeringsbank en 22,5 procent van de aandelen Libertel, de mobiele telefoonaanbieder, dat ruim 3 miljard boekwinst in het laatje bracht.

Voor nieuwe beleggers is Libertels beursgang dramatisch uitgepakt. Sinds de introductie op een koers van 21 euro is bijna een kwart aan waarde verdwenen. Financieel bestuurder C. Maas van ING ontkent dat Libertel te duur naar de beurs is gegaan. ,,Dat is onmogelijk, want wij hebben de prijs geprikt die door de meeste beleggers werd geboden. Wij kunnen er vervolgens niets aan doen dat de koers daalt. Dat is naar voor onze klanten en voor de klanten van andere banken. Het is gewoon zo gebeurd en eigenlijk kan je alleen maar zeggen dat wij enorm geluk hebben gehad.''

In de operationale nettowinst van bijna 3,6 miljard gulden zitten ook nog boekwinsten. Dat zijn de inmiddels reguliere winsten op de aandelenportefeuille van belegger ING, inclusief uitgekeerde dividenden, zoals het superdividend van Unilever, dat de komende kwartalen door de resultatenrekening zal stromen.

De cruciale ommekeer zat in het eerste halfjaar en in de bijgestelde winstverwachting (was: 10 à 15 procent meer operationale nettowinst, wordt: 35 à 40 procent meer) in de divisie met bedrijfskredieten en zakenbank ING Barings. Na ,,enkele tientallen miljoenen'' (euro) verlies vorig jaar in het eerste halfjaar, nu 151 miljoen euro (330 miljoen gulden) winst. In het derde kwartaal 1998 stortte de Azië-crisis en laks risicobeleid de divisie in een verlies van meer dan een miljard gulden.

De winstomslag tekent de vluchtigheid van de huidige cycli op de financiële markten. In chemie, staal of containervervoer kan een inzakkende economie tijden aanhouden, in de financiële wereld groeien de bomen na de storm weer rap tot in de hemel.

    • Erik van der Walle
    • Menno Tamminga