Fortis op effectenbeurs beloond

De onverwacht gunstige cijfers van Fortis bezorgden het financiële concern vanmorgen op de Amsterdamse beurs een winst van bijna 3 procent. Vroeg in de middag lag de koers van het fonds 90 eurocent hoger op 32,80 euro.

Grootste winnaar was niettemin uitgever Elsevier, dat 4,3 procent aan zijn sterk afgekalfde koers toevoegde op 10,95 euro. Echte uitschieters waren verder schaars.

In lijn met andere Europese beurzen opende Amsterdam lager. Het verlies bedroeg een dikke vier punten. In de loop van de ochtend trad echter herstel in en toonde de AEX-index een winstje van 1,37 punt op 587,48.

Volgens een handelaar is niet duidelijk waar de kooplust vandaan kwam, na het gesomber kort na de opening. ,,We lopen ook wat omzet in. Ik heb er geen echte verklaring voor.''

Hagemeyer was opnieuw de gebeten hond. Het handelshuis werd voor de tweede achtereenvolgende dag gestraft voor de teleurstellende halfjaarcijfers. Gisteren leverde Hagemeyer al 2,05 euro in. Daar werd vanochtend nog eens 1,35 euro aan toegevoegd. De daling met ruim 5 procent leidde tot een notering van 24,85 euro. Op de beurs heet het dat het voorlopig niet meer goed komt met Hagemeyer. Volgens een handelaar speelt ook de angst voor de aangekondigde herstructurering een rol.

DSM, sinds het voorjaar bezig met een indrukwekkende opmars, lijkt enigszins terug te vallen. Het concern leverde gisteren al ruim 4 euro in en verloor vanmorgen nog eens bijna 2 euro op 111,50.

De uitzendbranche bleek vanmorgen relatief populair. Zowel Vedior (15 eurocent naar 16,50) als Randstad (25 eurocent naar 49,85) boekten een lichte winst. Beter Bed werd opnieuw beloond voor de goede halfjaarcijfers. Het fonds won gisteren op de lokale markt al 60 eurocent. Vanmorgen bedroeg de aanwas 2,15 euro, een stijging van 7,7 procent.