Economie VS groeit minder sterk

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal minder sterk gegroeid dan verwacht. De op basis van het laatste kwartaal berekende jaarlijkse groei werd gisteren door het Amerikaanse ministerie van Handel bijgesteld van 2,3 naar 1,8 procent. De vertraging komt voor analisten niet onverwachts.

Vergeleken met het eerste kwartaal, toen de Amerikaanse economie een groei kende van 4,3 procent op jaarbasis, is dit een flinke terugval. Ondanks de vertraging in de laatste drie maanden verwacht het ministerie dat de Amerikaanse economie dit jaar toch met bijna vier procent zal groeien.

Voor analisten komt de vertraging niet als een verrassing. Het handelstekort steeg de afgelopen maanden naar ruim 33,8 miljard dollar (74 miljard gulden), doordat de import met 14,4 procent veel sneller groeide dan de export (4,3 procent).

Het snel stijgende handelstekort verkleint de angst voor oververhitting van de Amerikaanse economie, omdat hierdoor minder beslag wordt gelegd op de binnenlandse productiecapaciteit. Dinsdag verhoogde de Federal Reserve voor de tweede keer dit jaar de rentetarieven in een poging de economie af te remmen en de inflatie binnen de perken te houden. De Fed liet blijken dat verdere renteverhogingen niet nodig zijn als de economie blijft afkoelen.

De winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven bleven in het tweede kwartaal eveneens achter. Een vermindering met 9,2 miljard dollar op jaarbasis is de grootste terugval sinds eind 1997. Behalve met grotere concurrentie uit het buitenland kampt het bedrijfsleven met hogere personeelskosten door de extreem lage werkloosheid in de VS.

Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid blijkt dat het aantal werklozen deze week met 5000 daalde naar 283.000. Dat is het laagste aantal werklozen sinds dertig jaar. Werkloosheidscijfers van beneden de 300.000 worden opgevat als teken van een zeer krappe arbeidsmarkt.

Hoewel een krappe arbeidsmarkt en hoge personeelkosten prijsopdrijvend kunnen werken viel de inflatie in het tweede kwartaal geringer uit dan vorige maand was berekend. Het cijfer werd herzien van 1,6 naar 1,5 procent op jaarbasis.

De Amerikaanse economie draait nog altijd op consumentenuitgaven, die goed zijn voor tweederde van de economische activiteit. Over het tweede kwartaal lieten de consumentenbestedingen een jaarlijkse groei zien van 4,6 procent. Amerikaanse consumenten besteden in het tweede kwartaal gemiddeld 1,3 procent meer dan ze verdienden.