Crisis dreigt in Israel door transport sabbat

Met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright in aantocht wordt de regering Barak voor de tweede maal deze maand met een crisis bedreigd over het vervoer van een reusachtige turbine op sabbat.

De turbine is nabij Tel Aviv geconstrueerd en is bestemd voor de elektriciteitscentrale bij Ashkelon in het zuiden van het land. De ultraorthodoxe Verenigde Thora-partij heeft premier Ehud Barak gisteren schriftelijk laten weten dat zij uit de regeringscoalitie zal treden als de turbine vanavond, bij het ingaan van de sabbat, over de dan betrekkelijk stille wegen gaat rollen.

Ook uit de grote fundamentalistische Shas-regeringspartij klinken in kracht toenemende waarschuwingen aan het adres van Barak deze religieuze partij over de turbine niet voor het blok te zetten.

De seculiere minister van Justitie Jossi Beilin stelde deze week voor terwille van het vredesproces de turbine op sabbat op stal te houden. Barak blijft met een minderheidsregering zitten indien beide religieuze partijen over deze cultuurstrijd tussen de Orthodoxie en het seculiere jodendom over het karakter van de staat Israel in de oppositie gaan. Shas heeft 15 zetels in de Knesset, de Verenigde Thora-partij beschikt over vijf stemmen.

Zonder beide partijen heeft Barak slechts de controle over 51 van de 120 stemmen in de Knesset.

Barak heeft de crisis in zijn vakantieverblijf in een moshav, een semi-collectieve gemeenschap, op zich af laten komen. Hij liet via zijn woordvoerders weten dat het een moderne Westerse staat als Israel niet past dat de politiek ingrijpt in gerechtelijke uitspraken en zakelijke transacties.

Het Hooggerechtshof in Jeruzalem besliste deze week dat de desbetreffende Shas-minister werkvergunningen voor het transport van de turbine moet uitgeven. Israelische verkeersdeskundigen zijn in overleg met de politie tot de conclusie gekomen dat vervoer van de turbine op sabbat de minste overlast veroorzaakt voor het verkeer.

Indien dit grote transport, dat vijftig meter lang is en drie rijbanen breed, op een werkdag de weg zou opgaan zou volgens de experts het verkeer in het centrum van Israel urenlang stil komen te liggen. In het verleden zijn onder verschillende regeringen vaak dergelijke grote objecten stilzwijgend op sabbat vervoerd.