ALTSAXOFONISTEN

Kenny Garrett (1960) kreeg vooral bekendheid door zijn spel in de laatste band van Miles Davis. De maestro gaf de band zijn naam maar Garrett deed als blazer het zware werk. Dat hij zich op zijn eigen platen wel eens vertilde aan te lange solo's heeft hij inmiddels blijkbaar zelf ook ontdekt, want op Simply Said staat maar één stuk van meer dan zes minuten, het Coltranesque Organized Colors. Ook wisselt hij op deze cd enkele keren van bezetting, waardoor de spanning een uur lang aardig op peil blijft. Dat deze kwintet-cd een tikje moderner klinkt dan Garretts vorige postbebop-platen is te danken aan de elektrische bijdragen van bassist Marcus Miller en gitarist Pat Metheny in enkele stukken en een vleugje hiphop nu en dan.

Garretts Nederlandse collega Ben Herman is acht jaar jonger, maar is behalve op oude instrumenten gek op dansjazz uit de vroege jaren '60. Wie de betere souljazzplaten van Lou Donaldson waardeert zal zich prettig voelen bij Get In waarop Herman wordt bijgestaan door gitarist Jesse van Ruller, hammondorganist Larry Goldings en Idris Muhammad, naar het schijnt de meest gesampelde drummer ter wereld. Ook Herman schreef bijna alle stukken zelf maar dook daarbij zo diep in de blues dat je bijna alles zo mee kunt hummen, inclusief de rafelrandjes.

Kenny Garrett: Simply Said (Warner Bros 9362-47343). Benjamin Herman: Get In (A-Records AL 73173). Distr. Central Distribution.

    • Frans van Leeuwen