Aboriginal wil op Spelen in Sydney cultuur uitdragen

Nova Peris-Kneebone is olympisch kampioene hockey. Maar in Sevilla doet de nazaat van de Australische aboriginals als sprintster mee aan de wereldkampioenschappen atletiek.

Na de wereldkampioenschappen gaat de Australische sprintster Nova Peris-Kneebone vakantie vieren bij haar vader, die bij de Muran-stam in de binnenlanden van Australië woont. Daar zal ze er regelmatig met een speer op uittrekken op jacht naar klein wild. De 28-jarige Peris stamt niet alleen van de aboriginals af, maar heeft ook bloed uit Zuidoost-Azië en blank-Australië. ,,Maar als mij wordt gevraagd wat ik ben, zeg ik altijd aboriginal'', vertelt ze.

Ze is er trots op een nazaat te zijn van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Dat zal Peris volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Sydney ook uitgebreid proberen uit te dragen. ,,Het is een prachtige gelegenheid om sporters uit de hele wereld kennis te laten maken met onze cultuur.'' Hoe ze dat het beste kan gaan doen in het olympisch dorp, weet ze nog niet precies. Dat gaat ze binnenkort overleggen met de twee andere aboriginals in de atletiekploeg: Cathy Freeman, die gisteravond haar wereldtitel op de 400 meter prolongeerde, en hordeloper Kyle van der Kuyp, die door een naar Australië geëmigreerde Nederlander werd geadopteerd.

Niet alleen door de sport is Peris nauw betrokken bij de Spelen. Ze heeft ontwerpen van aboriginal-kunst geschilderd die onder meer te zien zijn op de bandjes van speciale olympische horloges en op munten. Voor dat laatste is de atlete onlangs zelfs internationaal bekroond. Na haar sportloopbaan wil Peris, die op kunstgebied nooit een opleiding genoot, een eigen atelier beginnen.

Peris is ook een veelzijdige sportvrouw. Als hockeyster werd ze met de Australische ploeg olympisch kampioen in Atlanta (1996). Daarna stapte Peris over naar de atletiek. Ze won vorig jaar bij de Gemenebestspelen de gouden medaille op de 200 meter. In Sevilla haalde ze de halve finale in een persoonlijk record. Over een jaar hoopt Peris op een finaleplaats bij de Olympische Spelen. ,,Ik denk dat het kan'', zegt ze. ,,Voor eigen publiek kunnen vreemde dingen gebeuren. Kijk eens naar de Spaanse hockeysters in 1992. Die behoorden niet tot de favorieten, maar werden in Barcelona wel olympisch kampioen.''

Met de hockeyploeg zou ze in Sydney zeker zijn van een medaille. ,,Ik zou eind vorig jaar terugkeren naar het hockey. Bondscoach Ric Charlesworth wilde me selecteren. Een week voordat de ploeg bekend zou worden gemaakt, besloot ik het toch maar niet te doen. Atletiek is altijd mijn grote liefde geweest. Toen ik als negenjarig meisje in 1980 de Olympische Spelen van Moskou op televisie zag, zei ik al tegen mijn moeder dat ik daar ook eens wilde lopen. Ik heb me al gekwalificeerd voor Sydney.'' Wel mist ze de teamgeest van het hockey. ,,Na mijn overwinning op de Gemenebestspelen heb ik tamelijk eenzaam een feestje gevierd.''

Peris rekent straks in Sydney op een sterke estafetteploeg. Op de 4x400 meter heeft Australië misschien wel kans op een medaille. Daarom wil Peris proberen in die ploeg te komen. ,,Samen met Cathy Freeman lopen lijkt me geweldig. Twee aboriginals in één ploeg, dat zou heel bijzonder zijn.'' Australië rekent bij de Olympische Spelen in eigen land op een enorme oogst van zo'n zestig medailles. ,,Een droom gaat uitkomen'', weet Peris.