Winstgroei ING dit jaar naar 40 pct

Het financiële concern ING heeft zijn winstprognose drastisch naar boven bijgesteld. Mede door een winstbijdrage van zakenbank ING Barings verwacht ING dit jaar een winstgroei van 35 tot 40 procent.

Dit heeft het concern (Postbank, Nationale-Nederlanden, ING Bank) vanochtend bekendgemaakt. Na de eerste drie maanden van dit jaar ging ING nog uit van een winstgroei van 10 tot 15 procent. De bank en verzekeraar tekent bij de verhoogde groeiverwachting wel aan dat die mede een gevolg is van tegenvallende resultaten in de tweede helft van 1998. Door incidentele meevallers, zoals verkoop van belangen in de Nationale Investeringsbank en Libertel, zal de jaarwinst zelfs meer dan 70 procent toenemen.

Over de eerste zes maanden steeg de nettowinst met ruim 20 procent tot 1,62 miljard euro (3,6 miljard gulden). Worden de eenmalige baten meegeteld, dan stijgt het resultaat zelfs met 90 procent tot 3,3 miljard euro (7,3 miljard gulden). De koers van het aandeel reageerde vanochtend nauwelijks op de winstcijfers en bleef op 54,15 euro staan. Per aandeel steeg de nettowinst met 84 procent tot 3,46 euro.

Het bankbedrijf liet in de eerste zes maanden met een winstgroei van 20 procent de grootste stijging zien. Vooral de divisie Corporate & Investment Banking, waarvan ING Barings de blikvanger is, maakte in de eerste zes maanden een winst van 151 miljoen euro. Vorig jaar kwam de in 1996 overgenomen ING Barings fors in de rode cijfers. Daar lijkt nu een eind aan te zijn gekomen.

De winstgroei bij de bank is onder meer het gevolg van lagere voorzieningen voor slechte debiteuren. In de afgelopen zes maanden legde de bank 340 miljoen euro opzij voor onverwachte tegenvallers. Een jaar eerder was dat mede door de financiële crisis in Azië nog 449 miljoen. Vooral door deze meevaller zag ING de lasten aan bancaire kant dalen met 2 procent, terwijl de baten met bijna 6 procent stegen. Minder positief is de invloed van de euro. Door het grotendeels wegvallen van de handel in Europese valuta daalde het resultaat uit de valutahandel met bijna 40 procent tot 110 miljoen euro.

De winstgevendheid van de verzekeringsactiviteiten steeg met 14 procent tot 958 miljoen euro. Met name in het tweede kwartaal toonde het premie-inkomen uit levensverzekeringen in Nederland een flinke groei. De inkomsten voor het gehele levenbedrijf stegen met 8 procent tot 8,5 miljard euro. De winstgevendheid in dit segment nam met 14 procent toe tot 586 miljoen euro.

De schadeverzekeringen waren dit jaar minder winstgevend. Vooral door verliezen bij brand (14 miljoen) en ziektekosten (5 miljoen) liep de winst met 14 procent terug tot 82 miljoen euro.

In Noord-Amerika steeg de winst, nadat deze regio een jaar eerder was geteisterd door hagelstormen. De verzekeringswinst in de Verenigde Staten werd wel gedrukt door de verkoop van het schadebedrijf.

Het gemiddeld aantal medewerkers steeg in de eerste zes maanden met 1.743 naar 84.493 mensen. Het balanstotaal nam met 13 procent toe tot 445 miljard euro.