Vrouwensporen

Volgens Reinildis van Ditzhuyzen bestaan in Oostenrijk reisgidsen als `Salzburg für Frauen' waarin aan de hand van interessante vrouwenlevens tochten langs historische locaties kunnen worden gemaakt (NRC Handelsblad, 16 augustus). De auteur spreekt er haar verbazing over uit dat zoiets niet in ons land bestaat.

Bij uitgeverij de Prom is echter `Petite Histoire', historisch reisboek van de Lage Landen verschenen waarin de auteur Thera Coppens langs de levenslijnen van veertig bekende en onbekende historische vrouwen door Nederland reist. Een greep uit de inhoud: Hendrickje Stoffels in Bredevoort, Margarethe Zelle alias Mata Hari in Leeuwarden, Maria Sybilla Merian in Wieuwerd, Isadora Duncan in Noordwijk, Rose Fitgerald in Vaals, Carry van Bruggen in Zaandam, Darja Collin op Vlieland en Kenau Simonsdr Hasselaar in Haarlem.

    • Wim Hazeu