Voor een geeltje op de eerste rij

Nooit meer cd's kopen. Het is de schrik van de gehele muziekindustrie, van het startende zydeco-bandje met een marginaal platencontract tot de zesentwintig managers van Mariah Carey. Maar wie betaalt er nog ƒ39,95 voor een cd als je dezelfde plaat voor pakweg twaalf gulden kan kopiëren. En nog legaal ook!

Het kopiëren van cd's – het zogenoemde branden – heeft een hoge vlucht genomen. Hoewel er inmiddels voor miljoenen illegaal wordt verhandeld op schoolpleinen en in bedrijfskantines, kan het ook gewoon binnen de wet: thuis voor eigen gebruik een kopie maken van de muziek-cd. Zeker voor wie zijn favoriete cd's vooral niet in het doosje placht te bewaren is dit een aanrader.

Er zijn twee gangbare manieren om een cd te kopiëren: via een cd-brander die direct aan de audio-installatie wordt gekoppeld, of eentje die op de computer wordt aangesloten. De `audiobrander' is van de twee het makkelijkst te bedienen en de kans op mislukking bij het kopiëren is kleiner. De goedkopere computerbrander heeft echter als bijkomend voordeel dat hij grote hoeveelheden computerdata kan opslaan.

Een beetje cd-brander kost minimaal vijfhonderd gulden. De goedkoopste oplossing is vooralsnog een gang naar de cd-verhuurwinkel, bijvoorbeeld De Koperen Hoorn in de Amsterdamse Runstraat. Daar staat een prachtige Philips cd-recorder te pronken die voor vijf gulden per uur gehuurd kan worden. Kopiëren maar.

Mag dat? Ja, dat mag. Buma Stemra is geweest en er zijn afspraken gemaakt met de Stichting Leenrecht, zegt een medewerker van De Koperen Hoorn. Voorwaarde is dat de medewerkers van de winkel geen assistentie verlenen bij de bediening van het apparaat. De klant mag de cd's alleen maar kopiëren voor eigen gebruik.

De bediening van de Philips cd-recorder is gelukkig simpel. Wie een bandapparaat kan bedienen, kan zich ook uitleven op deze machine. In het ene laadje de originele cd, in het andere een lege cd. Na een korte blik op de gebruiksaanwijzing: knopje hier, knopje daar, branden maar. In één uur tijd kunnen twee cd's worden overgenomen.

Zelfs als aan de andere voorwaarden is voldaan (lid zijn à ƒ35 per jaar en er moeten cd's gehuurd zijn voordat de brander gebruikt mag worden), levert dat groot voordeel op. Een rekensom: cd-huur is ƒ3,25 per dag, het huren van de brander ƒ5 en een goede kwaliteit lege cd ongeveer ƒ7. Wie twee cd's huurt uit het duizenden titels tellende aanbod van de winkel en ze in een uurtje overzet is in totaal ƒ25,50 kwijt. Zelfs als in de platenwinkel de nice price-tarieven van ƒ25 per cd worden betaald is branden ruim honderd procent goedkoper. Het lidmaatschap is even niet meegenomen, maar dat is er na drie gebrande cd's uitgehaald.

Alle moeite zou voor niets zijn als de geluidskwaliteit niet goed is. Dan kun je net zo goed een TDK'tje in het aloude tapedeck gooien. Na het branden van The best of Mano Negra blijkt thuis echter het onderscheid niet te horen tussen het origineel en de gebrande cd. Er rest slechts nog een enkele stap: onder het beluisteren van de kopie een lijstje maken van alle cd's die je altijd al wilde hebben maar waar je het geld niet voor had.

De Koperen Hoorn, Runstraat 21, Amsterdam. Tel: 020-6228904.

    • Tijn Kramer