Veel geld moet Marion Jones troost geven

Sprintster Marion Jones wilde de koningin van de wereldkampioenschappen atletiek worden. Vier titels stonden op haar verlanglijst. Nadat de wereldkampioene op de 100 meter maandag bij het verspringen al slechts als derde was geëindigd, voltrok zich gisteravond tijdens de halve finale van de 200 meter een klein drama. Ze voelde in de laatste honderd meter een verkramping in haar rug, stortte ter aarde en werd enkele minuten later op een brancard weggereden.

Onduidelijk is of Jones in het weekeinde in de estafette met de favoriete Amerikaanse ploeg kan starten. ,,Ik denk niet dat ik haar toestemming geef om mee te doen'', zei haar trainer Trevor Graham gisteravond. Vanochtend werd bekend dat Jones in ieder geval in Sevilla blijft en pas later een beslissing neemt. Zakelijk gezien is het belangrijker dat Jones in de resterende twee wedstrijden van de Golden League in Brussel (volgende week) en Berlijn start. Wanneer zij die races op de 200 meter wint, mag ze meedelen in de jackpot. Dat zal een bedrag van in ieder geval 250.000 dollar opleveren.

Geld zou weliswaar een mooie troost zijn voor haar mislukte wereldkampioenschap. Ondanks dat ze zondag de 100 meter won, had Jones zich de kampioenschappen in Sevilla heel anders voorgesteld. Het overladen programma in de hitte en de grote druk die ze moet hebben gevoeld, werden haar lichaam duidelijk te veel.

Ongeveer halverwege de 200 meter greep ze in baan 3 met een van pijn verwrongen gezicht naar haar rug. Ze strompelde nog een paar passen door en viel toen op de grond. Daar bleef ze met haar ogen dicht roerloos liggen. Vanaf de tribune zag haar echtgenoot, de wereldkampioen kogelstoten C.J. Hunter, haar vallen. Woedend stond hij op, en spoedde hij zich vloekend naar binnen om zich daar bij de op een brancard binnengereden Jones te voegen. De atlete bleef ongeveer twee uur in het medisch centrum en verliet toen langzaam lopend het stadion. Ze wenste geen commentaar te geven en haar begeleiders maakten duidelijk dat ze niet gestoord wilde worden.

De voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, Primo Nebiolo, haastte zich na het ongeluk van Jones een officiële verklaring af te geven. Nebiolo zei geschokt te zijn en noemde de atlete het symbool van het beste dat de atletiek in zich heeft: enthousiasme en het plezier beleven aan het lopen van wedstrijden. ,,Ik hoop van harte dat ze haar koppositie in de Golden League kan verdedigen'', zei de Italiaan Nebiolo.

Het incident met Jones zorgde voor veel commotie. Jones was al twee jaar ongeslagen op de 200 meter. Gisteravond werd al meteen vanaf de start duidelijk dat ze niet in goede doen was. Jones lag na het uitkomen van de bocht slechts op een derde plaats. ,,Ik was verbaasd dat ik dichter bij haar kon komen'', zei de Australische Lauren Hewitt, die in de baan naast Jones liep. ,,Toen ze op de grond viel, begreep ik hoe dat kwam.''

Na het wegvallen van de favoriete lijkt een andere Amerikaanse atlete, Inger Miller, de grootste kanshebber voor het goud. Miller liep in de series de snelste tijd: 22.17. De Jamaicaanse Frazer won de tweede serie in 22.18. De finale van de 200 meter in Sevilla is morgenavond.