Traptechniek van Nilis blijft goud waard

Nadat de champagne hem goed had gesmaakt klaagde PSV-trainer Eric Gerets gisteravond over de jeugdige onervarenheid in zijn elftal. Hij sprak zelfs van ,,jeugdzondes''. Er moest tegen de volstrekte outsider Zimbru Chisinau dan ook een 32-jarige routinier aan te pas komen om de Champions League-miljoenen voor de Eindhovense club veilig te stellen. In de 82ste minuut van de wedstrijd krulde invaller Luc Nilis een vrije trap magistraal in de hoek. Enkele minuten later mikte hij een hoekschop op het hoofd van André Ooijer die simpel kon inkoppen (2-0). Dankzij de fluwelen traptechniek van de Belg bereikte PSV via een achterdeur alsnog de elitestrijd van het Europese clubvoetbal. Maar de moeizaam afgedwongen kwalificatie verdiende allerminst de schoonheidsprijs.

Moeizaam was al eerder de manier waarop de club zich eind vorig seizoen voor de voorronde van de Champions League plaatste. PSV kwalificeerde zich dankzij een treffer van Arnold Bruggink in de blessuretijd van de laatste wedstrijd tegen FC Utrecht. Gisteravond hield PSV opnieuw heel lang de spanning erin. Een kwartier voor tijd dreigde zelfs een complete afgang toen Miterev bij een van de schaarse tegenaanvallen van de Moldaviërs alleen op het Eindhovense doel afstormde. De PSV'ers dachten aan buitenspel, maar daarvan was volgens het arbitrale trio geen sprake. Waterreus – hij weer – kwam echter tijdig zijn doel uit, liet de bal ver buiten het strafschopgebied keurig tegen zijn borst stuiten en werd vervolgens door de wanhopige Zimbru-speler gehinderd, waardoor hij zelfs een vrije trap meekreeg. Zo balanceerde PSV op de rand van de afgrond tot Luc Nilis in de laatste tien minuten twee keer toesloeg.

Geheel volgens verwachting begon de spits, die anderhalf jaar geleden nog mocht uitkijken naar een andere club, de kapitale wedstrijd op de bank. Hoewel hersteld van een blessure, kon trainer Gerets na het eclatante succes tegen Vitesse moeilijk anders dan aan Bruggink de voorkeur te geven. ,,Als trainer zou ik hetzelfde hebben gedaan'', was de reactie van Nilis toen hij vernam dat hij niet in de basisopstelling stond. Gerets: ,,Luc heeft zich supercorrect opgesteld. Ik vond het een chique gebaar dat hij voor de wedstrijd Bruggink een hand gaf en hem succes wenste. Dit probleem hebben we als grote mensen opgelost. Dat komt misschien ook omdat er bij ons iets aan het groeien is.''

Gerets moest vervolgens bekennen dat PSV in de huidige samenstelling nog hard moet werken om de Nederlandse competitie succesvol te kunnen afronden. ,,Dat is vanavond wel gebleken. En in de Champions League kunnen we misschien na een gunstige loting wat punten verdienen.'' Bescheiden ambities die passen bij realiteitszin. Gerets heeft nooit beweerd dat hij PSV kampioen zal maken, al dichten velen de Brabanders al de eerste landstitel van het volgende millennium toe, met het oog op zoveel jong talent.

Die jeugdspelers (Bouma, Vogel, Bruggink, Van Nistelrooy, Van Bommel) zorgden er voor dat bij Gerets de zenuwen door de keel gierden. Afgezien van slordigheidjes in de passing speelden ze de bal te langzaam rond. Dat gaf de Moldaviërs telkens de gelegenheid een vesting voor het doel op te bouwen. Tevens bleek dat er ook in de verste uithoeken van Europa trainers zijn die een effectieve defensieve tactiek kunnen uitstippelen. De spitsen Bruggink en Van Nistelrooy kregen bijna dubbele dekking. Van Nistelrooy was een paar keer dicht bij een treffer, maar miste scherpte. ,,Ruud heeft ruimte nodig en die was er vanavond niet'', verklaarde Gerets. ,,Maar hij sloopte wel de krachten van de centrale verdedigers.''

Toch konden deze goedwillende Oost-Europeanen zich in de eerste helft eenvoudig staande houden omdat er aan PSV-zijde op de vleugels te weinig gevaar werd gesticht. Bouma (links) en Stinga (rechts) hadden het moeilijk met hun directe tegenstanders. Wanneer zij op de flanken liepen te ploeteren hadden de centrale verdedigers van Zimbru alle tijd om de spitsen van PSV op te zoeken. Gerets onderkende die situatie, wisselde in de tweede helft Rommedahl voor Stinga, maar moest wachten met Kolkka (voor Bouma) om niet het risico te lopen met tien man te moeten spelen aangezien hij tien minuten na rust al Nilis voor Bruggink had ingebracht.

Ondertussen ging Van Bommel op het middenveld steeds slordiger spelen. In de eerste 25 minuten leed hij nauwelijks balverlies, maar in de tweede helft werd het kennelijk moeilijker de concentratie vast te houden. Bovendien had Van Bommel veel te weinig oog voor de vleugels. Bijna al zijn passes gingen over de as van het veld. Al is dat wel de kortste weg wanneer het goed wordt uitgevoerd. Tegen een blok van minimaal vijf verdedigers is grover geschut nodig.

Nilis brak tenslotte de ban met zijn verlossende treffer. De vrije trap kon in een gouden omlijsting. Het startgeld van de Champions League is immers al 6,2 miljoen gulden. Een punt is goed voor 342.000 gulden, een overwinning levert 685.000 gulden op. Over recettes maar te zwijgen.

    • Erik Oudshoorn