Serviërs eisen eigen kantons

De Servische gemeenschap in Kosovo wil de instelling van vijf gebieden waarin ze zich kan terugtrekken, veilig voor aanvallen van Albanezen en beschermd door de vredesmacht KFOR. De Albanezen hebben het idee van een `kantonisering' van Kosovo verworpen als volstrekt onbespreekbaar.

Het Servische plan werd gisteren gepresenteerd in de zogenoemde Overgangsraad, het uit vertegenwoordigers van alle etnische groepen in Kosovo bestaande orgaan dat VN-chef Bernard Kouchner adviseert. ,,We hebben een nieuw voorstel voor kantonisering gelanceerd, gebaseerd op de aanwezigheid van de internationale gemeenschap in Kosovo'', zo zei na afloop Momcilo Trajkovic, de leider van de Serviërs in Kosovo. ,,We hebben gevraagd die kantonisering vijf jaar te laten duren. Ons doel is de tragedie van het volk te beëindigen en de voorwaarden te scheppen waaronder de Serviërs kunnen terugkeren.''

Trajkovic doelde op de voortdurende wraakacties van Albanezen tegen Serviërs sinds het vertrek van de Joegoslavische en Servische troepen uit Kosovo, begin juni, en de vlucht van naar schatting 170.000 tot 180.000 (van de 200.000) Serviërs voor dat geweld.

De Albanese vertegenwoordigers in de Overgangsraad wezen het Servische voorstel ondubbelzinnig van de hand. Hashim Thaçi, de leider van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, tevens zelfbenoemd premier van de zelfbenoemde Kosovaarse regering, noemde het voorstel onaanvaardbaar. ,,We praten er niet meer over.'' Ook de vertegenwoordigers van andere Albanese partijen wilden er niets van weten.

VN-chef Kouchner leek gisteren verrast door het Servische voorstel. Hij heeft eerder plannen voor een kantonisering van Kosovo, door de instelling van `etnisch zuivere' zones voor de Serviërs van de hand gewezen omdat die zou uitlopen op een definitieve verdeling van de regio. Gisteren zei hij dat ,,kantonisering geen goed woord is, zoals ik al vaker heb gezegd. Het herinnert ons aan lelijke dingen.'' Maar anders dan bij voorgaande gelegenheden legde Kouchner gisteren in een adem door veel nadruk op de noodzaak de veiligheid van de Serviërs in Kosovo te garanderen. ,,Het onderwerp is voor alles de bescherming van de mensen.''

In Orahovac duurt de impasse rond de intocht van Russische KFOR-soldaten voort. De Albanezen verzetten zich nog steeds tegen de komst van de Russen en zetten hun blokkade van de stad voort. Gisteren zei KFOR dat het de bedoeling is de 750 Russen ,,binnen twee weken'' in Orahovac te legeren. (AFP, Reuters, AP)