Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een nieuw voedingssupplement voor patiënten die lijden aan het vermoeidheidssyndroom ME en aandacht voor de tv-actie voor hulp aan Turkije later op de avond. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor buitenlanders die hulp bij zelfdoding zoeken in Nederland en de Nederlandse Spoorwegen die paal en perk stellen aan agressie jegens het personeel. Ned.3, 22.33-23.03u.

TELEVISIEACTIE

Help Turkije. Gezamenlijke televisieuitzending van de publieke en commerciële omroepen naar aanleiding van de aardbeving in Turkije. Met optredens van o.m. Frank Boeijen, Margriet Eshuis en Yildiz Usmanova. De telefoonnummers tijdens de actie zijn: 0900-1380 (Nederlandstalig) en 0900-1381 (Turkstalig). Via Net5 en Fox 8 is de uitzending in het Turks te beluisteren. Ned.1, RTL4, Net5, Fox en via satelliet BVN, 20.30-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Rare streken. De regenwouden worden wel beschouwd als het achtste continent, een archipel van groene eilanden die een gebied beslaan dat even groot is als de Verenigde Staten. Toch weten we er minder van dan over de maan. Canvas, 21.25-22.20u.

Panorama: Het zwakke geslacht. Langzaam maar zeker heeft de Westerse vrouw zich deze eeuw weten te bevrijden uit te strakke corsetten en te benauwde huwelijken. Krasse oma's vertellen over hun durf om te roken, auto te rijden of een baan te zoeken. VRT, 22.10-23.04u.

PRAATPROGRAMMA

De 7 hoofdzonden. Eerste deel van het gesprek met de gematigde Vlaamse Volksunie-minister Bert Anciaux. Canvas, 22.20-22.50u.

SPORT

WK atletiek. Rechtstreeks verslag van de finale 400 meter (mannen en vrouwen), de finale 10.000 meter (vrouwen), de series 800 meter (mannen) en de finale polstokhoogspringen (mannen). Ned.2, 19.30-22.18u.

KUNST

Geheimakte G. Documentaire over Goethe's verblijf in Italië, dat van veel invloed blijkt te zijn voor zijn verdere leven en schrijversschap. ZDF, 22.15-23.00u.

Das Literarische Quartett: Goethe. Discussie over het zeer omvangrijke werk van Johann Wolfgang von Goethe. ZDF, 23.00-0.30u.

Der Geist von Weimar. Terugblik op de wording van Weimar, een stad vol Duitse geschiedenis en dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. ARD, 23.00-23.45u.

FILM

. Reservoir Dogs (Quentin Tarantino, 1991, VS). Ondersteund door de bier & snoep-songs van de jaren zeventig en het werk van een briljante cameraman vertelt de debuterende Tarantino een even agressief als uitbundig verhaal over een groep bankrovers en de nasleep van een mislukte overval. Innemende mannen zijn het, zolang ze zich dat kunnen permitteren. Zo niet, dan ontpoppen ze zich als beesten. Met Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen. Veronica, 21.55-23.45u., onderbroken door reclame.

Gas Food Lodging (Allison Anders, 1991, VS). Debuut van `onafhankelijke' Anders – assistente van Wenders, huisvriendin van Tarantino. Effectief en realistisch portret van serveerster Brooke Adams, die alleen met twee tienerdochters in stacaravan woont. Veel armoede en puberpsychologie. Net5, 23.05-0.50u., met reclame.

De kersenpluk (Arno Kranenborg, 1996, Nederland). Eerder sympathiek dan geslaagd bioscoopdebuut van tv-maker Kranenborg is een met symbolen doorspekte, lang uitgesponnen mini-tragedie over een kalverliefde in het Drenthe van de jaren zeventig. Goed uitgewerkte tekening van het dorpsleven, met zijn landerige zomerdagen en lusteloze kermissen. Met Ricky Koole (het Rubensiaanse meisje uit De jurk) en Finnbarr Wilbrink. Ned.1, 23.06-0.38u.

Arpa-Colla (Nikos Perakis, 1982, Griekenland). Licht-verteerbare satire hekelt uiteenlopende aspecten van modern Grieks leven. Rechtenstudente ontpopt zich tot schoonheidskoningin en filmster. ZDF, 0.45-2.25u., nagesynchroniseerd.

Leo the Last (John Boorman, 1970, Engeland). Merkwaardige, allegorische fantasy over culturele botsing tussen vervreemde aristocraat Marcello Mastroianni en de bevolking in Londense sloppenwijk. Latere regisseur van Deliverance kreeg er in Cannes de regieprijs voor. ARD, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd.

Color of Night (Richard Rush, 1994, VS). Psychologische thriller wekt onbedoeld de lachlust. Getraumatiseerde psychiater Bruce Willis neemt de praktijk van een vermoorde collega over. Ook met Jane March. BBC1, 1.15-3.10u.

Blueberry Hill (Robbe de Hert, 1988, België). Terugblik op autobiografisch tienerleed in de jaren vijftig is al eens eerder gefilmd, maar nooit op een katholieke ambachtsschool in Antwerpen. Warme en sfeervolle mengeling van sociaal engagement, rock & roll, ontluikende cinefilie en haat jegens de clerus. ZDF, 2.25-3.50u., nagesynchroniseerd.

The Tender Trap (Charles Walters, 1955, VS). Verfilming van Broadwayhit met Frank Sinatra als New-Yorkse Casanova die in handen valt van ogenschijnlijke naïeve, op huwelijk beluste Debbie Reynolds. Morgen, ARD, 10.15-12.00u., nagesynchroniseerd.

Dark Waters (André de Toth, 1944, VS). Vrouw-in-nood-thriller. Oorlogswees Marle Oberon verblijft bij kwaadaardige familieleden in oud, donker huis in Louisiana. Sfeervolle fotografie van mysterieuze moerassen. Morgen, BBC2, 12.05-13.35u., z/w.

Big Top Pee Wee (Randal Kleiser, 1988, VS). Tweede cartoonachtige klucht, na Pee Wees's Big Adventure rond het buiten Amerika minder succesvolle fenomeen Pee Wee Herman alias Paul Reubens, een negenjarige in het slungelige lichaam van een volwassene. Morgen, SBS6, 14.10-15.35u.