Selectie Muziek

Zomerconcerten

De serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw loopt ten einde. De pianiste Cristina Ortiz is met violist Kurt Nikkanen en cellist Alexander Rudin 27 aug 20u15 te horen in de Kleine Zaal in kamermuziek van Beethoven, Villa-Lobos, Faurë en Brahms. 29 aug 20u15 is Ortiz de soliste in het Tweede pianoconcert van Rachmaninov bij het Radio Symfonie Orkest olv Eri Klas. Verder op het programma de Orgelsymfonie van Saint-Saëns, met Leo van Doeselaar als solist.

De cd die in januari uitkomt bij de uitvoeringen van Verdi's La traviatia in de Rotterdamse Ahoy', wordt 28 aug 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw opgenomen tijdens een concertante uitvoering van het werk door het Nederlands Balletorkest olv Ed Spanjaard. Onder de solisten Stefania Bonfadelli (Violetta), Vicente Ombuena (Alfredo) en Roberto Servile (Germont).

Het Brabants Orkest speelt olv Jaap van Zweden op 30 aug 20u15 een Mozartconcert met de ouverture Die Entführung aus dem Serail, het Pianoconcert KV 488 (soliste: Adrienne Krausz) en de Gran Partita.

Gianandrea Noseda, de nieuwe vaste gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest debuteert als zodanig op 31 aug 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw met muziek van Liszt, Ravel (Pianoconcert in G, solist: Alexander Korsantyia), Mozart en Rota. Herhaling: 3 sept 20u15 Doelen Rotterdam.

Oude Muziek

Het 18de Festival Oude Muziek meer dan 100 concerten en evenementen, zoals klokkenluiden, een symposium, een Oude Muzieklezing van regisseur Pierre Audi en drie oude muziekmarkten, vindt plaats van 26 aug t/m 5 sept op tal van lokaties in Utrecht. Hoofdthema's zijn dit jaar `Le Goût Français en Musique', Sweelinck, Poolse meesters uit het tijdvak 1500-1850 en `Suites van het Oosten'. De Festivalbalie is gevestigd in De Winkel van Sinkel (vanaf 10u, Oudegracht 158); inf.: (030) 2362236; kaartverkoop: (030) 2362237; website: www.oudemuziek.nl

Opera Festival Twente

Het eerste Twents Opera Festival van de in Enschede gevestigde Nationale Reisopera en de Twentse Schouwburg vindt plaats van 27 aug t/m 7 sept met oaconcerten, een lezing, de film Noi Tre en operavoorstellingen: Mozarts Die Zauberflöte in het Diekman Stadion (27, 28, 29 aug, 2, 3, 4 sept) en Wagners Tristan und Isolde, 7 sept 18u30 Twentse Schouwburg. Verder: galaconcert op 1 sept 20u in het Muziekcentrum Enschede: Dmitri Hvorostovsky, begeleid door European Sinfonietta olv Neville Mariner. Inl en res.: 0900-0191. Verder zijn er arrangementen met hotelovernachtingen. Inl. (053) 4858560.

Zomerjazzfietstour

De Tour begint omstreeks het middaguur in de stad Groningen en leidt door het Reitdiepdal langs twintig concerten in Middeleeuwse kerkjes, boerenschuren en een borg. Zelf wie alleen maar van toetsen en stemmen houdt zal flink moeten pezen om alles te horen zoals de duo's Eric Boeren/Guus Janssen en Daniele D'Agaro/Mauro Constantini (12.30u Adorp kerk), Phil Minton/Veryan Weston (13u30 Aduard kerk), Thomas Borgmann/Borah Bergmann (13u30 Den Ham kerk), Hanneke Kappen/Boelo Klat (15u30 Feerwerd schuur), Jasper van 't Hof in het kwartet van Bassist Eric van der Westen (16u30 Niehove kerk), Jeanne Lee/Mal Waldron (18u Ezinge Kerk). De Tour wordt als gebruikelijk besloten in Garnwerd met het ICP Orkest van Misha Mengelberg in de kerk (19u) en de Jongens Driest + een Battle of the 78's tussen de DJ's Sem van Gelder en Eddy Determeyer in de eettent (21u). 28 aug diverse lokaties provincie Groningen. Inl Stichting CURE 0594-62170. Internet: www.zjft.nl