Rapid Wien leeft mee met Turkse bevolking

Galatasaray heeft zich geplaatst voor de Champions League. De Turkse voetbalploeg won gisteravond in Istanbul met 1-0 van Rapid Wien, dat aanvankelijk vanwege de aardbeving niet in Turkije wilde spelen. Okan Buruk maakte de treffer. Galatasaray had Rapid in Wenen al met 3-0 verslagen.

De wedstrijd begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de natuurramp van vorige week. Beide elftallen hadden rouwbanden om de arm. De Oostenrijkse spelers droegen een spandoek in het stadion rond met de tekst: `Onze sympathie gaat uit naar het Turkse volk. Wij lijden met u mee.' De 15.000 toeschouwers begroetten deze blijk van medeleven met een luid applaus. Rapid stortte bovendien 100.000 Schilling, zo'n 15.000 gulden, in het steunfonds.

Glasgow Rangers, de ploeg van de Nederlandse trainer Advocaat, plaatste zich eveneens verrassend voor de Champions League. De Schotse kampioen die thuis met 2-0 van Parma had gewonnen, weerstond een bijna onophoudelijke Italiaanse aanvalsgolf. Parma won slechts met 1-0. De Italiaanse ploeg met sterren als de Argentijnen Ortega en Crespo slaagden er niet in de Franse doelman Charbonnier meer dan één keer te passeren. Tussen de aanvalsgolven door etaleerde de eenzame Nederlandse spits Mols zijn individuele kwaliteiten door de Italiaanse verdedigers regelmatig te kleineren. Het enige doelpunt kwam uit een vrije trap van de Belg Walem.

Dinamo Kiev, vorig seizoen halve finalist, plaatste zich met moeite. De Oekraïense club stond gisteren in het thuisduel tegen het Deense Aalborg met 2-0 achter. Goesin en Sjatskikh, in de laatste minuut, voorkwamen een verrassing.

Naast Galatasaray, Glasgow Rangers en Dinamo Kiev plaatsen zich gisteren ook PSV, Chelsea, Fiorentina, Hertha BSC, Croatia Zagreb, Maribor, Sturm Graz. AIK Solna, Molde, Valencia, Spartak Moskou en Borussia Dortmund via de voorronden voor de Champions League.

De loting voor de eerste ronde was vanmiddag in Monaco. De 32 deelnemende clubs werden in acht groepen opgedeeld, die de komende drie maanden een progamma van zes wedstrijden zullen spelen. Feyenoord, Willem II en PSV zijn de drie Nederlandse deelnemers.