Personalia

De Dick Scherpenzeelprijs 1998 is toegekend aan de gefilmde reportage `Vrede in Vukovar', een coproductie van de cineast Rob Hof en de Humanistische Omroep. Deze reportage is gekozen als de beste uit een serie van vier uitzendingen, die de Humanistische Omroep onder de titel `Gevaarlijke Stilte' in de zomer van vorig jaar uitzond. De prijs bestaat uit een geldbedrag van tienduizend gulden, waarvan de helft moet worden besteed aan een nieuwe journalistieke productie. De jury, bestaande uit Jan van Beek (voorzitter), Ron Abram, Ferdinand van Dam, Marianne van Stijn en Wout Woltz, is unaniem van mening dat deze reportage op indringende en bijzondere wijze de problemen rond het herstel van normale menselijke verhoudingen in de ontwrichte samenleving van ex-Joegoslavië voor een groot publiek toegankelijk maakt. De Dick Scherpenzeel Prijs, genoemd naar de journalist die in de jaren zestig en zeventig toonaangevende stukken schreef over ontwikkelingsproblematiek, werd in 1975 ingesteld door minister Pronk.