Onrust over hervorming politie Ulster

Noordierse protestanten zijn woedend over een uitgelekt voorstel om de politiemacht van de provincie, de Royal Ulster Constibulary (RUC), ingrijpend te hervormen.

De dienst wordt neutraal herdoopt in Police Service of Northern Ireland, het uniform verandert, er komt minder personeel maar meer katholieke agenten, nieuwe agenten hoeven geen trouw meer aan de Britse kroon te beloven en van de politiebureaus, nu nog forten van prikkeldraad en staalplaat, zal niet langer de Union Jack wapperen.

Dat zijn enkele elementen uit een plan dat is opgesteld door een commissie onder leiding van de Britse politicus Chris Patten, de laatste gouverneur van Hongkong en aankomend Eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen. Pattens rapport, een onderdeel van het Goede Vrijdagakkoord uit april 1998, moet op 9 september officieel uitkomen, maar de Belfast Telegraph publiceerde gisteren uit een voorlopige versie. De RUC, 13.000 man sterk, bestaat nu hoofdzakelijk uit protestanten.

De voorstellen hebben tot voorspelbare onrust geleid onder Ulsters protestanten. Jeffrey Donaldson, een havik binnen de Ulster Unionist Party (UUP) van David Trimble, noemde de voorstellen ,,volstrekt onacceptabel'' en een ,,poging om de republikeinen af te kopen''.

Ian Paisley junior, justitie-woordvoerder van de onverzoenlijke Democratic Unionist Party (DUP), noemde de plannen ,,de moeder van alle concessies'', die ,,het hart van de staat zullen vernietigen''. Het republikeinse Sinn Féin en de gematigd nationalistische SDLP van John Hume weigerden commentaar te geven.

Het uitgelekte plan voert de politieke spanning in Noord-Ierland verder op. Vandaag besluit de Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, naar verwachting formeel of het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), de militaire tak van Sinn Féin, zijn bestand heeft geschonden. Sir Ronnie Flanagan, hoofdcommissaris van de RUC, zei gisteren ,,geen twijfel'' te hebben dat de IRA de hand heeft gehad in de recente moord op een taxichauffeur maar noemde de bestandskwestie een zaak voor de politiek.

Als Mowlam besluit dat de IRA het bestand heeft geschonden, kan ze de vervroegde vrijlating van veroordeelde terroristen staken. Protestantse Noord-Ieren en de Britse Conservatieve Partij hebben daarom gevraagd. Dat besluit zou echter Sinn Féin kunnen wegjagen van de onderhandelingstafel waar de partij vanaf begin september verder moet praten over de vorming van een gemengd zelfbestuur.

De RUC heeft sinds het begin van de Troubles, dertig jaar geleden, 302 agenten verloren door IRA-aanslagen. Pattens voorstel zou de politiemacht per district een bestuur geven met vertegenwoordigers van beide gemeenschappen. De conservatieve Daily Telegraph, noemt dat vanochtend ,,een uitnodiging aan de mafia''.