Onderzoek aanslagen

De Nederlandse en Belgische justitie gaan op verzoek van de Belgen vanaf september intensiever samenwerken bij het onderzoek naar aanslagen op McDonald's en andere doelen van radicale en gewelddadige dierenactivisten.

Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie in Rotterdam desgevraagd bevestigd. De Belgische justitie heeft aanwijzingen dat de daders van aanslagen in België uit Nederland komen. Dierenactivisten hebben de laatste maanden in Nederland maar vooral België voor tezamen meer dan vijfhonderd miljoen Belgische frank schade aangericht aan fastfoodketens als McDonald's en bedrijven uit de vleesindustrie. Eerder deze maand legden activisten McDonald's in Merksem bij Antwerpen volledig in de as. Die aanslag is opgeëist door de actiegroep De Rode Haan die ook in Nederland aanslagen claimt en die zegt een commando te zijn van het Animal Liberation Front (ALF).

België en Nederland werken al sinds enkele maanden samen, zo meldt een bron binnen het Belgische opsporingsapparaat. Maar omdat er steeds meer aanwijzingen komen dat de aanslagen in Nederland en België sterk overeenkomen en dat de daders van aanslagen in België wellicht uit Nederland komen, wordt die samenwerking nu geïntensiveerd. ,,Er zijn duidelijke linken tussen de aanslagen in België en die in Nederland'', aldus de bron binnen de Belgische justitie.

Waar die samenwerking precies uit bestaat wil de woordvoerder van justitie in Rotterdam niet zeggen. Wel staat vast dat België geen rechtshulpverzoek bij Nederland heeft ingediend.