Olielanden: beraad over prijsvorming

De olieministers van Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela komen zaterdag in Caracas bijeen voor beraad over de sterk gestegen olieprijs. Volgens een Saoedische ambtenaar komt er een voorstel op tafel voor een bandbreedte waarbinnen de olieprijs zich moet bewegen.

Wordt de prijs te hoog of te laag, dan zouden de olieproducerende landen een correctie kunnen toepassen door hun productie te verminderen of te verhogen. De Saoedische ambtenaar zei tegenover een verslaggever van het persbureau Associated Press dat het resultaat van de troika-besprekingen op de agenda komt van de Opec-vergadering op 22 september in Wenen.

In maart jongstleden namen Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela al het voortouw voor een vérgaande vermindering van de olieproductie. In Wassenaar tekenden de drie olieministers een akkoord, waarbij zich later tien van de elf Opec-lidstaten en een kleine groep niet-Opeclanden aansloten. Dat vormde de aanzet voor een vergaande productievermindering door Opec- en enkele niet-Opeclanden, waardoor de olieprijs intussen met 80 procent is gestegen tot 21 dollar per vat.

Saoedi-Arabië en Venezuela zijn lidstaten van Opec, Mexico niet. De Saoedische prins en reizend ambassadeur Saoud Al-Faycal heeft net een rondreis langs vijf Golfstaten gemaakt waarbij hij deze landen opriep zich aan de afgesproken quota voor de olieproductie te houden. Officieel steunen deze buurlanden van Saoedi-Arabië het akkoord voor productievermindering. Maar olie-analisten in de regio vrezen dat ze door de gestegen prijzen in de verleiding komen om weer meer te produceren. De vroegere olieminister van Saoedi-Arabië sjeik Jamani heeft erop aangedrongen dat de Opec-landen snel duidelijkheid aan de markt geven over hun intenties na maart 2000. Hij vreest komende winter, als de voorraden afnemen, een explosie van de olieprijs.

Het ministerie van Economische Zaken in Den Haag noemt het idee van een bandbreedte `niet negatief'. ,,Opec is nu eenmaal een dominante marktpartij. Dit kan bijdragen aan de nodige stabiliteit van de olieprijs, als de olielanden zich eraan houden'', zegt een woordvoerster.

Olie-expert Klaus Rehaag van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zei vanochtend nog niet te kunnen overzien wat het effect van een vaste bandbreedte voor de olieprijs zou zijn. ,,Dan moet je eerst weten welke landen hier aan meedoen. Maar het IEA staat voor een vrije, geliberaliseerde markt. De markt heeft ook begin dit jaar haar werk gedaan, toen de prijs extreem laag was. Toen verlaagden bijvoorbeeld ook de Amerikaanse en Canadese exploitanten hun productie fors.''