MUZIEK HELPT

Muziek is het belangrijkste middel dat mensen gebruiken om stress te verlichten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse bureau Roper Starch dat werd gehouden in dertig landen in Amerika, Azië en Europa, waaronder Nederland. De geïnterviewden werd gevraagd welke middelen uit een lijst van vierentwintig zij toepasten ter verlichting van spanning.

Vooral in Noord-Amerika luisteren mensen naar muziek om te ontspannen: 64 procent van de mensen daar doet dit, tegen 56 procent wereldwijd en slechts 46 procent in meest ontwikkelde landen van Azië, waar de mensen liever televisiekijken. Voor jongeren is muziek nog belangrijker. Van de tieners tussen 13 en 19 jaar komt 74 procent tot rust met muziek.

Volgens Roper Starch is het niet verwonderlijk dat muziek het hoogst scoort, gezien de alomtegenwoordigheid van cd's, radio's, walkmans en dergelijke. De toename van muziekdistributie via het Internet zal de populariteit van muziek naar verwachting nog verder doen toenemen.

Televisie Op de tweede plaats komt televisiekijken. Gemiddeld kijkt 53 procent van de wereldbevolking naar de tv ter ontspanning. Aziaten kiezen er het vaakst voor (62 procent) en Oost-Europeanen het minst (41 procent).

Bad In West-Europa is het nemen van een bad zeer populair. 58 procent noemt het als middel, tegen 49 procent wereldwijd.

Sociale activiteiten De vierde plaats op de ranglijst wordt ingenomen door activiteiten met vrienden of bekenden: eenderde van de mensen noemt dit. Ook hier scoren West-Europeanen hoog (38 procent), tegen slechts 27 procent in Latijns Amerika.

Andere sociale activiteiten zijn minder populair. Een kwart van de wereldbevolking zegt te telefoneren om te relaxen. Dit is het meest populair in Azië (30 procent), en wederom het minst in Zuid-Amerika (15 procent). Latijns-Amerikanen spelen weer wel graag met hun kinderen (21 procent), tegen 10 procent in Azië en 16 procent gemiddeld.

Eten, lezen en bewegen Wandelen (34 procent), het lezen van een boek (27 procent), sporten (27 procent) en het eten van favoriet voedsel (22 procent) staan ook hoog genoteerd. Hobby's komen op de tiende plaats, met een score van 15 procent.

Veel minder in trek als ontspanningsmiddel is seks, dat door slechts 11 procent van de ondervraagden werd genoemd. Het staat daarmee op de zestiende plaats. Onder mannen (13 procent) is vrijen populairder dan onder vrouwen (9 procent).