Multimedia

Verhalen in multimedia

Wie zeker resultaten zullen hebben bij Egosurf zijn Klaartje de Schepper en Belinda Hak. Beiden zijn, afzonderlijk van elkaar, met online projecten bezig waarbij ze verschillende multimediale vormen gebruiken. Klaartje de Schepper houdt een dagboek bij vanuit New York. Ze illustreert haar verhalen over bijvoorbeeld ontmoetingen met mensen die ze via e-mail kent met digitale foto's en filmpjes. Voor kunstenares Belinda Hak is Internet het middel om haar op tekstgebaseerde werk te tonen. Ze gaat ervan uit dat een verhaal taal is en ,,taal verbonden is met beeld, van de zin, het woord en de letter''. Enkele van Haks projecten zijn online te lezen, al is lezen misschien niet het goede woord. De `lezer' is actief bij het Haks werk betrokken doordat deze door verhalen moet scrollen en klikken.

*www.wanadoo.nl/klaartje

*www.publishnet.nl/~ bhak

Elektronische leestafel

Op het web zijn steeds meer interessante artikelen te lezen en Internet is daarmee een serieuze concurrent van de papieren tijdschriften. Wie moeite heeft met het vinden van de juiste artikelen kan zich laten bedienen door zogenoemde elektronische leestafels. Dat zijn sites met een verzameling links naar de meest interessante stukken, gepubliceerd op websites van elektronische edities van kranten en tijdschriften. Arts & Letters Daily biedt, zoals de naam al zegt een dagelijkse leestafel met recensies en nieuwsartikelen over onder meer filosofie, boeken, geschiedenis, kunst en muziek. Wie de selectie onvoldoende vindt, kan via het veelomvattende linkoverzicht van Arts & Letters Daily naar andere websites surfen, van bijvoorbeeld kranten met online kunstkaternen of columnisten.

*www.cybereditions.com/aldaily

Goede slechte films

Over Showgirls: ,,Zo hard heb ik in lange tijd niet gelachen. Het enige probleem: ik denk niet dat deze film was bedoeld als een comedy.'' Op de site Bad Movie Night zijn recensies te vinden van films die volgens de makers leuker zijn om over te praten en om te lachen dan naar te kijken. De recensies zijn afkomstig van Internetgebruikers die na registratie het niet geringe bestand kunnen aanvullen, dat gaat van Grease 2 tot About last night en The Rocky horror picture show. Uit de besprekingen blijkt dat veel deelnemers worstelen met de vraag wat een film nou `@#&%!!!' maakt, zoals `slecht' op de site wordt gedefinieerd. Maar het forum biedt uitkomst. Wie een andere mening heeft dan de recensenten kan hier reageren.

*www.hit-n-run.com

Gezocht

Er gaat geen maand voorbij of er komt wel een nieuwe online veiling bij. Zoals de meest populaire veilingen als eBay, worden er prullaria in allerlei categorieën aangeboden. Deze veilingen hebben niet altijd dat wat je zoekt. Een ander probleem is dat de prijzen enorm kunnen exploderen door de interesse van andere verzamelaars. Het project eWanted is opgezet om deze problemen te omzeilen. eWanted is eigenlijk een omgekeerde veiling. Verzamelaars laten hier een overzicht achter van wat ze zoeken en verkopers die zich hebben laten registreren kunnen op de advertenties reageren. Verkoper en verzamelaar onderhandelen vervolgens over de prijs. eWanted heeft verder dezelfde structuur als de overige online veilingen en bevat dezelfde categorieën (als muziek, film en boeken).

*www.ewanted.com

Egosurf

Waar bevind ik me op het web? Nu steeds meer mensen zich online bevinden en op Internet actief zijn met bv websites of in discussiefora, wordt het steeds eenvoudiger via het web informatie over personen te achterhalen. De zoekmachine Egosurf helpt hierbij. Intoetsen van een eigennaam laat zien wie op welke website wordt genoemd, wie welke website heeft gemaakt en aan welke discussies iemand heeft deelgenomen. Op de naam Egosurf afgaand, is de verwachting dat de zoekmachine vooral wordt geraadpleegd door surfers die op hun eigen naam zoeken. Zij kunnen wekelijks, via e-mail, op de hoogte te worden gehouden van de nieuwste zoekresultaten.

*www.egosurf.com

Legale jukebox

Er is veel te doen om de rechten van muziek op Internet. Kunnen complete nummers worden aangeboden zonder dat hiervoor betaald wordt? En hoe zit het met de rechten van songteksten, mogen die zo maar op Internet gepubliceerd worden? En wie kan er worden vervolgd? Al is er nog altijd geen eenduidige wetgeving op dit gebied, RealJukebox biedt sinds kort wel in samenwerking met platenmaatschappijen legaal te downloaden muziek. Vooralsnog zijn er zestig muzikanten en popgroepen te vinden. Er zijn onderhandelingen gaande met een aantal belangrijke platenmaatschappijen om het artiestenbestand uit te breiden. In de jukeboxlijst bevindt zich onder meer Public Enemy. Deze rapgroep had eerder dit jaar ruzie met haar platenmaatschappij, omdat de rappers zonder toestemming hun nummers op Internet zette. De Jukeboxspeler is kosteloos te downloaden en gebruikers kunnen een eigen selectie samenstellen.

*www.real.com/products/realjukebox