Lars von Trier wil film terughalen

De Deense filmregisseur Lars von Trier wil zijn laatste film, The Idiots, terughalen uit de bioscoop. Zijn coproducent Peter Aalbäk-Jensen blijkt de film bij het printen van de vertoningskopieën lichter te hebben gemaakt dan Von Triers bedoeling was. Zo'n bewerking is in strijd is met een regel die enkele Deense filmregisseurs, waaronder Von Trier, zichzelf hebben opgelegd, en waarin het gebruik van kunstmatig licht ten strengste is verboden.

,,Ik ben schuldig'', verklaarde Aalbäk-Jensen tegenover de Franse krant Libération. ,,Ik ben Von Trier ontrouw geweest. Maar het zou anders onmogelijk zijn geweest te zien wat er gebeurde. De film in zijn oorspronkelijke vorm kon je niet vertonen. En The Idiots was al op voorhand over de hele wereld verkocht''.

Von Trier heeft samen met de Deense filmmakers Thomas Vinterberg en Sören Kragh-Jacobsen de zogeheten Dogmen onderschreven. Die houden onder meer in dat ze niet met licht- en geluidseffecten mogen werken. Von Trier wil met een nieuwe versie van The Idiots komen, die wel aan de regels voldoet. Volgens Aalbäk-Jensen, met wie Von Trier samenwerkt sinds 1988, is het onmogelijk de film terug te halen. ,,Hij is over de hele wereld gedistribueerd en ook op video uitgebracht.'' Wel is hij bereid om bij nieuwe kopieën aan Von Triers wensen tegemoet te komen.