Kremlin versterkt invloed op Gazprom

De Russische regering heeft een extra zetel in de directie van Gazprom gekregen, waardoor zij haar invloed op 's werelds grootste aardgasproducent en het bedrijf dat de meeste belasting betaalt, versterkt. Dat gebeurde tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders die een nieuwe directie koos.

De regering, die een belang van 38,37 procent in Gazprom heeft, bezet nu vijf van de elf directiezetels. Gazprom zorgde vorig jaar voor eenvijfde van de belastinginkomsten van de staat. Oud-premier Victor Tsjernomyrdin, aanhanger van president Jeltsin, behield zijn positie van voorzitter van de raad van commissarissenen en ook directievoorzitter Rem Viakhirev die tevens namens de regering 35 procent van het staatsbelang beheert, blijft in functie. (AP)