Koersval na winstgroei Wessanen

Het zuivel- en voedingsconcern Wessanen, in Nederland onder meer producent van Beckers-frikadellen en Leerdammer-kaas, heeft in het eerste halfjaar van 1999 een winstgroei behaald van 15 procent.

Zonder het effect van de verkoop van het drankenbedrijf Bols mee te tellen, steeg de winst met 23 procent. Anders dan in 1998, had Wessanen dit keer geen last van onverwachte tegenvallers. De winstgroei lag aan de onderkant van de verwachtingen van financiële analisten van banken. Beleggers reageerden, gistermiddag tijdens de beurshandel, teleurgesteld op de cijfers. De koers van het aandeel daalde met 6 procent tot 11,85 euro. Vanochtend trad enig herstel op.

De nettowinst steeg van 30 tot 34 miljoen euro (75 miljoen gulden). De omzet daalde van 1,35 miljard euro tot 1,33 miljard euro, voornamelijk door het wegvallen van de omzet van Bols (149 miljoen euro). De autonome groei van de omzet (zonder desinvesteringen en acquisities) bedroeg 3,9 procent.

Ook de marge, het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet, steeg licht, van 3,2 procent tot 3,5 procent. Vooral de reorganisatie van het kip-snacksbedrijf in Thailand, dat vorig jaar verlies leed door de Azië-crisis, zorgde voor herstel van de marge. Problemen als de weggevallen vraag in Azië, die begin 1998 de winst drukte, of de explosie van de prijs van botervet in de Verenigde Staten, waar Wessanen in de tweede helft van 1998 last van had, deden zich begin dit jaar niet voor. De marge ligt nog wel veel lager dan bij andere voedingsbedrijven als Unilever (rond de 10 procent) of CSM (8,6 procent in het laatste boekjaar).

De winst per aandeel steeg met 14 procent van 35 tot 40 eurocent. Voor het gehele jaar verwacht een Wessanen een winststijging van 10 tot 15 procent. Over 1998 behaalde Wessanen een nettowinst van 154 miljoen, 24 procent lager dan het jaar daarvoor.

Bij de zuiveldivisie (kaas in Nederland, ijs, zuivel en vruchtensappen in de VS) steeg de omzet in de Verenigde Staten met ruim 10 procent door de overname van het vruchtensappenbedrijf Norbev. Het bedrijfsresultaat steeg licht van 22 tot 23 miljoen euro op een omzet van 644 miljoen euro.

Bij de `natuurvoeding en speciaalvoeding', een Amerikaanse groothandel die levert aan supermarkten, nam de omzet met 25 procent toe van 399 tot 497 miljoen euro. Ongeveer een derde van die stijging was te danken aan de overname van bedrijven van het handelshuis Hagemeijer.