Kinderagenda

De Gouden Schoen

Een varken vindt twee gouden schoenen in het bos. Van wie zouden die zijn? Varkentje wil ze best uitproberen en aap wil hem daar wel mee helpen. En alle andere dieren uit het bos hebben zo ook hun eigen mening over wat je allemaal met schoenen kan doen. Poppentheater De Kletskous speelt woensdag 1 september om 14u De Gouden Schoen voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Na de voorstelling is er een miniworkshop Stemstampij, waar kinderen wordt geleerd hoe ze met hun stem, fantasie en beweging ook zelf een voorstelling kunnen geven.

*Poppentheater De Kletskous speelt De Gouden Schoen voor kinderen van 4 tot 8 jaar op woensdag 1 september om 14u in TheaterWest, Westzeedijk 513, Rotterdam, na de voorstelling is er om 16u een miniworkshop Stemstampij. Toegang voorstelling ƒ4, in combinatie met de workshop ƒ8. Inl en res 010-4766586.

Summerdance

Terwijl de meeste kinderen uit Amsterdam en omgeving nog prettig vakantie vieren, hebben de cursisten van de Summer Dance Week zich deze week in het zweet gedanst. Klassiek dans, jazz, akrobatiek en improviseren, het stond allemaal op het programma en de hele week hebben ze onder leiding van ervaren docenten geoefend. Maar zaterdag 28 augustus vanaf 15u is het zover en laten alle dansers en danseressen zien wat ze allemaal geleerd hebben deze week. En mocht je zin krijgen om ook zelf te gaan dansen, dan is het mogelijk om je ter plekke in te schrijven voor een van de cursussen, die in september begint. *Slotmanifestatie Summer Dance Week in de Theaterschool, Joodenbreestraat 3, Amsterdam op zaterdag 28 augustus vanaf 15u. De toegang is gratis.

Schoollokaal

Museum het Catharina Gasthuis is eigenlijk een oud ziekenhuis, maar een van de zaaltjes is ingericht als een oud schoolokaal. Daar zat de meester achter een lessenaar en zaten de kinderen keurig in de bankjes. En net als nu waren de kinderen ook wel eens wat minder keurig en waren ze brutaal of haalden kattekwaad uit. Dan pakte de meester zijn Spaanse rietje, roe of plak (een houten plankje) tevoorschijn en werd de kinderen op hun billen of op de knokkels van hun handen geslagen. Zaterdag 28 augustus is het Cultuurmarkt in Museum het Catharina Gasthuis en Museum de Moriaan in Gouda en dan wordt er van 13u30 tot 15u in het Schoolokaal inlooprondleidingen gegeven. Medewerkers van het museum vertellen dan hoe het er vroeger op school aan toeging en mag iedereen proberen met griffel en lei te schrijven. In de Gasthuiskapel speelt het Gouds Jeugd Symfonieorkest en het orkest en klarinet-ensemble van de Muziekschool Gouda. In de Catharinatuin wordt getekend en geschilderd en bij de kraam naast het Lazaruspoortje kunnen tussen 11 en 17u kinderen worden geschminkt.

*Cultuurmarkt in Museum het Catharina Gasthuis en Museum de Moriaan, Oosthaven 9/Achter de Kerk 14, Gouda op zaterdag 28 augustus van 10-17u. De toegang is gratis. Inl 0182-588719.

Uniformen

Gouden knopen, deftige petten, gekleurde biezen: Militaire Chique, Frans Smits en 60 jaar uniform heet de expositie in het Delfts Legermuseum. Veel ontwerpen en mooi gekleurde uniformen met hoofdeksels uit deze eeuw kunnen op de tentoonstelling worden bekeken en zaterdag 28 augustus kunnen kinderen zich ook verkleden in een replica-uniform en zich daarna laten schminken in camouflage-kleuren en voor ƒ2,50 op de foto. Kinderen die graag knutselen kleden de kartonnen `Jan Soldaat' aan met een uniform dat ze eerst uitknippen en dan kleuren. Ook is er een speurtocht `Van bereval tot gevechtspak' die door het hele musuem gaat en vanaf de kade van het museum kan de rondvaartboot worden genomen voor een zonnig tochtje door hartje Delft. Woensdag 1 september om 14u op de Kinderclubmiddag kunnen kinderen hun eigen sjako maken. Een sjako is een hoofddeksel van (Franse) soldaten die vochten tijdens de slag bij Waterloo in 1815; het lijkt een beetje op een koksmuts, maar dan van dikkere stof en de kleur was natuurlijk niet wit. Eerst wordt met een medewerker van het museum de expositie over de chique uniformen bekeken en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. De middag duurt tot 16u.

*Op de Delftdag, zaterdag 28 augustus van 11-17u kunnen kinderen zich verkleden in een replica uniform, zich laten schminken in camouflage-kleuren en op de foto voor ƒ2,50. Kinderclubmiddag sjako maken op woensdag 1 september van 14-16u. Deelname aan de Kinderclubmiddag is gratis, alleen de toegang tot het museum moet worden betaald. Opgeven vooraf bij de afdeling Communicatie en Presentatie van het Legermuseum in Delft, Korte Geer 1 tel 015-2150500.

Walviszaal

Het grootste skelet is van een 15 meter lange potvis, die in 1994 aanspoelde tussen Terschelling en Ameland. Maar ook is er kleintje van maar 6,5 meter en die is van een lange dwergvinvis. In het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden is een walviszaal ingericht, waar allelei skeletten van zeezoogdieren hangen. Langs de muren van de zaal staan kasten met daarin allemaal deuren en laatjes. Die mag je opendoen om te ontdekken wat er allemaal inzit. Soms kom je knuffels tegen en schaalmoddelen van grote walvissen. In de duikboot probeert een reuzeninktvis binnen te dringen. Nadat je het alarm heb laten afgaan, kan je het aquariumspel spelen door bijvoorbeeld een potvis op die inktvissen te laten jagen.

*Walviszaal in het Fries Natuurmuseum, Schoenmakersperk 2, Leeuwarden. Open di t/m za van 10-17u, zo van 13-17u. toegang kinderen ƒ4, volwassenen ƒ6. Inl 058-2129085.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker