Internationale beurzen

LONDEN

Na een gunstige start, waarbij de koersen met een procent stegen, viel Londen rond het middaguur weer terug. Voornaamste reden leek de termijnhandel in het contract op de Amerikaanse Standard & Poor's index, die aangaf dat Wall Street vanmiddag lager zou openen. Veel bedrijfsnieuws was er niet. De FTSE-index stond rond het middaguur nog maar 0,2 procent hoger op 6383 punten.

FRANKFURT

Sofwaregigant SAP voerde met een koersstijging van 3,5 procent vanmorgen de Duitse beurs aan. Daarmee lijkt het aandeel op de terugweg na de zwakke koersontwikkeling in de vroege zomer.

Voor het overige roerden de koersen zich nauwelijks. De DAX-index was rond het middaguur onveranderd op 5401 punten.

PARIJS

Na vier achtereenvolgende dagen van koersstijgingen kon Parijs, evenals het gros van de andere Europese beurzen, een gunstige opening niet lang volhouden. Rond het middaguur sloeg de winst om in een verlies voor de CAC-index met 0,4 procent op 4609 punten. Canal Plus mocht omhoog, nadat bekend werd dat het zijn Internet-activiteiten gaat bundelen.

TOKIO

Het Nikkei-gemiddelde eindigde de sessie van vanmorgen met een verlies van 188,87 punten op 17.666,29. De sterke ontwikkeling van de yen was er de oorzaak van dat Tokio niet positief reageerde op het recordslot van Wall Street woensdagavond.

Aanvankelijk zag het er op de Japanse effectenbeurs nog positief uit. Aan het eind van de ochtendhandel was er sprake van een klein winstje. Daarna drukte de opmars van de yen de beurs.

De beurs van Seoul verloor 3,1 procent ten opzichte van woensdag. De beurs van Taiwan verloor licht (bijna 0,4 procent) als gevolg van winstnemingen.

NEW YORK

Wall Street werd gisteren aanvankelijk gehinderd door winstnemingen.

Het Dow Jones-gemiddelde werd daardoor in de eerste uren van de handel teruggedrukt tot een verlies van 85 punten. Uiteindelijk kwam het slot toch nog op 11.326,04, wat een winst betekende van 42,74 punten.

Het koerspeil in de VS bevond zich bijna op een record en dat was volgens analisten de reden dat veel beleggers besloten hun winst te verzilveren.

Met name de banken Citigroup, American Express en JP Morgan vielen de hele dag wat uit de toon met lagere noteringen.