INFOSTRESS

Faxberichten, e-mails, telefoontjes, vakbladen, kranten – de moderne manager wordt van alle kanten bestookt met informatie. Vaak is het te veel. Infostress is een serieus probleem. In 1997 publiceerde het persbureau Reuters er een onderzoek naar. Managers in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Hongkong, Singapore en Australië werden ondervraagd. Tweederde van hen zei dat ze voor hun werk `een enorme hoeveelheid' of `een grote hoeveelheid' informatie nodig hebben. De helft gaf aan vaak tot zeer vaak niet in staat te zijn om te gaan met de informatie die zij ontvangen. Meer dan eenderde zou lijden aan stress door een te grote stroom van ontvangen informatie. De meerderheid van de lijders aan information overload zegt dat veel informatie hierdoor niet gebruikt wordt. Het zorgt ook dat beslissingen te traag worden genomen.