Hier & Daar

Hoeden

In de maanden oktober, november en december geeft de Tilburgse hoedenontwerpster Eva Mols een cursus `hoeden maken in vilt'. De cursus wordt gegeven in het Nederlands Textielmuseum en bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens de cursus krijgen de deelnemers inzicht in de geschiedenis van de hoed, maken ze kennis met ambachtelijk hoeden maken en zien ze uitheemse en bijzondere hoofddeksels.

*Hoeden maken in vilt. ƒ160, incl entree, koffie en thee en materialen. Opgeven aan de balie van het Nederlands Textielmuseum. Goirkestraat 96, Tilburg. 013-5367475

Invasie

Zomer 1799 landden Engelse troepen op de Noordhollandse stranden. Bij de veldslagen die volgden waren in totaal 80.000 militairen betrokken. De Britten, later gesteund door Russische troepen, moesten de Franse heerschappij over Nederland zien te beëindigen. De invasiemacht liep echter vast in de modder en het Bataafs-Franse leger was sterker dan verwacht. In het Marinemuseum in Den Helder is vanaf 28 augustus t/m 9 januari de tentoonstelling `1799! Strijd achter de duinen'.

*`1799! Strijd achter de duinen', Marinemuseum, Hoofdgracht 3, Den Helder. Open ma t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Volw ƒ7,50, 65+ en cjp ƒ6,50 5-15 ƒ4, mjk gratis. Inl 0223-657282

Albert Heijn

Grootgrutter Heijn stelt zaterdag 28 en zondag 29 augustus iedereen in de gelegenheid een kijkje te nemen in circa honderd bedrijven van boeren, telers en kwekers die leveren aan AH. Bezoekers kunnen zo een beeld krijgen van het productieproces van aardappelen, groenten, fruit, snijbloemen, zuivel en vlees.

*Een lijst met deelnemende boeren ligt in alle AH-winkels. De klant kan het gewenste bedrijf doorgeven via gratis nr 0800-2224004. www.ah.nl

Cultura Nova

Op de Cultura Nova in Heerlen en omstreken is op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus het theaterstuk Red Roses Red van de Argentijnse – uit het Cirque du Soleil afkomstige – actrice Kris Niklison. Hoog tussen de hanenbalken zweeft zij aan zijden lakenstrengen en vertelt over liefdes en rozen.

*Red Roses Red in Kasteel Strijdhagen te Landgraaf. Kaarten à ƒ17,50 tel res 045-5716607. Aanvang voorstelling 20u30

Uitmarkt

De jaarlijkse Uitmarkt, de opening van het culturele seizoen, is op 27, 28 en 29 augustus op het Museumplein en Leidseplein in Amsterdam en wordt op vrijdagavond 21u geopend met een musicalprogramma, gepresenteerd door Willem Nijholt en Angela Groothuizen. Zij introduceren alle grote musicals van het nieuwe seizoen - Oliver!, Elisabeth, Fame, Piaf en Chicago. Op za en zo zijn op verschillende podia optredens van oa Freek de Jonge, Hakim, Matilde Santing, Wibi Soerjadi, Het Nationale Ballet en Lebbis en Jansen. Op de Informatiemarkt geven gezelschappen, tv-producenten, impressariaten en theaters informatie over het komende seizoen en er is een Boekenmarkt.

Bij Uitlijn Live, naast de de nieuwe vleugel van het Van Gogh Museum kan het publiek voor seizoensbrochures, informatie, speellijsten en kaartjes voor theaters in het hele land. Uitlijn Live is open op vr 19-24u, za 11-24u en zo 11-23u.

*Uitmarkt, 27, 28 en 29 aug Leidseplein, Museumplein Amsterdam. Internet www.uitmarkt.nl

Kunstmarkt

Op de IJsselkade in Zutphen presenteren op zondag 29 augustus 75 kunstenaars hun werk. Beelden uit Zuid-Afrika, sieraden uit Bosnië-Herzegowina en nog vele andere kunstvoorwerpen, zoals schilderijen, gouaches, etsen en aqaurellen zullen te bewonderen zijn.

*Kunstmarkt Zutphen Toegang gratis. 12-17u

Bijbel

Op zondag 5 september wordt van 11-21u15 het boek Genesis herhaald in het project `De hele bijbel gelezen en uitgelegd'. Een acteur of actrice leest voor, waarna Huub Oosterhuis de rol van `voorvrager' op zich neemt. Vaste uitlegger is Alex van Heusden.

*Het boek genesis, De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Passe-partout ƒ70, stud/cjp/stadspas ƒ60. inf en res ma- en vr middag 020-6385606.

Visserijdag

Op zaterdag 28 augustus zullen oude botters, Lemster aken, pluten en bonzen varen in en rond de Harderwijker Vissershaven. Tijdens de Visserijdag zullen ruim vijftig originele Zuiderzee vaartuigen in de haven worden afgemeerd. Verder zijn er wedstrijden palingroken, treden Shantykoren op en vindt een wedstrijd voor stedenbotters plaats.

*Visserijdag Harderwijk, 12-17u30