Hans Wiegel denkt weer eens hardop na over zijn toekomst

Hans Wiegel, schaduwleider van de VVD, roert zich weer. Zijn jongste ambitie: premier van Nederland worden.

Was will der Hans? Ooit zag hij het vice-premierschap als het hoogst bereikbare. Dat was twintig jaar geleden toen hij met Dries van Agt een kabinet leidde. Maar Hans Wiegel heeft zijn grenzen verlegd. Nog altijd geen zestig en nog altijd overtuigd van eigen kwaliteiten, zou het premierschap hem inmiddels een mooie post lijken.

Stel: de VVD wordt de grootste, en stel: de VVD komt niet in de oppositie, en stel: de partij zou hem bellen, dan zou hij er ,,serieus'' over nadenken. ,,Het zou wel mooi zijn natuurlijk, de eerste VVDminister-president van Nederland, ik geloof dat ik dat wel zou willen'', zegt hij deze week in het feministische maandblad Opzij.

Was will der Hans? In de VVD zijn ze er nog altijd niet gerust op. Probeerde hij in 1993 al niet om Frits Bolkestein voorbij te streven als politiek leider? En in de nacht van 18 op 19 mei in de Eerste Kamer, met zijn beslissende stem tegen het referendumvoorstel, haakte hij toen niet alleen het kabinet pootje maar ook de huidige politiek leider van de VVD , Hans Dijkstal?

Nee, hij heeft geen dubbele bedoelingen. ,,Daar ben ik toch veel te aardig voor'', meldt hij het feministische maandblad. En: ,,Mensen schrijven mij altijd veel meer strategie en dubbele bodems toe dan ik heb.'' Neem nou zijn handdruk met Wim Kok alvorens hij bij het referendumdebat ging tegenstemmen. ,,Wat ik met die handdruk wilde zeggen, was dat Kok een goede politieke verdediging van het kabinetsstandpunt had gegeven, chapeau. Daarmee wilde ik hem complimenteren. Niets meer en niets minder.''

Was will der Hans? Regelmatig speelt hij met zijn publiek. En nooit is de act dezelfde. Ooit, nog als leider van de VVD, had hij wel ambassadeur in Londen willen worden. Daarmee had hij de zittende vertegenwoordiger van het koninkrijk toen knap zenuwachtig weten te krijgen. Al bijna twintig jaar, sinds hij in 1982 de leiding van de VVD-fractie verruilde voor de post van commissaris van de koningin in Friesland, is hij de schaduwleider van de VVD. Eerst als het orakel van Ljouwert, inmiddels als de elder statesman in de senaat.

Of de VVD hem ook terugwil? Dat is nog zeer de vraag. ,,In het land, bij de kiezers, lig ik denk ik nog wel goed'', zegt hij tegen Opzij. Kreeg hij niet juist van jongeren veel waardering voor zijn stem tegen het referendum? En benoemde de JOVD, de liberale jongerenclub, hem niet onlangs tot erelid? Maar het kwaad zit elders, zo weet hij tegelijk. ,,In de Tweede Kamer zit een stelletje fractieleden, zeg maar de generatie van de veertigers, die mij niet meer hebben meegemaakt, die niets van mij moeten hebben.''

Was will der Hans? Die vraag krijgt nooit een echt antwoord. Zijn ambitie voor volgend jaar: een bescheiden rol in een stuk van Shakespeare in zijn woonplaats Diever. Niks Hamlet of Macbeth, maar ,,vierde hellebaardier van links op de achterste rij''.

    • Kees van der Malen