Guitig Amerika

Het appreciëren van een comedyserie op de televisie vergt doorgaans meer gevoel voor humor dan het maken ervan. Sinds de treurige huiskameropstelling van suikerspin Lucile Ball in de jaren zestig met een schijnbaar oneindige stroom ongein, zijn er weinig uitzonderingen op die stelling geweest. All in the Family in de jaren zeventig en The Young Ones in de jaren tachtig waren voorbeelden van series die door pikante politieke ingrediënten de lachspieren ferm prikkelden, maar voor het overige heeft de kijker steeds meer het gevoel gehad een bord zand leeg te moeten eten.

In de nieuwe comedyreeks The Gregory Hines Show geldt weer het beproefde en kennelijk succesvol gebleken recept: kleine overzichtelijke huiskamerachtige decors, die weinig dynamiek van het camerawerk eisen, en frequente lachsalvootjes en applausjes van een onzichtbaar publiek. Als er in deze serie niet werd gerept van faxen en e-mailtjes konden de shows gemakkelijk veertig jaar oud zijn.

Tony Award-winnaar Gregory Hines speelt de hoofdrol in de naar hem genoemde show, waarvan de NRCV 22 afleveringen uitzendt. Hines is uitgever Ben Stevenson, een lief en redelijk mens. Zijn vrouw is overleden en de opvoeding van zijn twaalfjarige zoon rust op zijn schouders, in zoverre dat ook opa James en broer Carl zich er stevig tegenaan bemoeien.

De `cast' is vrijwel geheel zwart en daardoor doet de serie onwillekeurig denken aan de guitige huiskamertaferelen van Bill Cosby. Het sfeertje is goeiig en wie houdt van Amerikaanse uitdrukkingen en pittige oneliners kan zijn hart ophalen. Van al te subtiele humor is geen sprake, het is het inmiddels traditionele blijspel van de Amerikaanse televisie dat – net als bijvoorbeeld de Bostonse café-pret van Cheers – zijn eigen fans heeft.

The Gregory Hines Show is buitengewoon Amerikaans en houdt vooral onze bondgenoten aan gene zijde van de oceaan een spiegel voor. Zo raakt Ben als coach van het basketbalteam van zijn zoon in de eerste aflevering al in de knoop met twee strijdige idealen in de sport: winnen of teamwork met plezier als hoogste doel. De vlotte dialogen geven hier en daar zonder twijfel reden tot een glimlach, maar naar dijenkletsers is het zoeken tevergeefs. De echte couch potato zal niettemin snel een fan van The Gregory Hines Show zijn.

The Gregory Hines Show, Ned.1, 17.58-18.27u.

    • Bram Pols