Gevoel voor verhoudingen

Enige jaren geleden liet een rabbijn zich ontvallen dat vrede in het Midden-Oosten wel eens rare gevolgen zou kunnen hebben. Desgevraagd voegde hij eraan toe: ,,Ik sluit niet uit dat de tegenstellingen binnen Israel zich dan nóg verder zullen verscherpen.'' De daar woonachtige zonen en dochters van het oude volk maken het elkaar inderdaad niet erg gemakkelijk. ,,`Heel jammer dat ze jou bij de holocaust zijn vergeten', luidde een laatste e-mailtje aan Lapid, die de jodenvervolging heeft overleefd.'' Het citaat is afkomstig uit Vrij Nederland dat een artikel wijdt aan de leider van de areligieuze Sjinoei-partij, Tommy Lapid. Sinds Lapid de journalistiek verruilde voor de politiek heeft hij twee lijfwachten en patrouilleert de politie 's nachts door de straten rond zijn woning. Steen des aanstoots zijn voor Lapid de ultra-orthodoxen wier opmars in de Israelische samenleving moet worden gestuit. Enerzijds verwerpen zij de samenleving, anderzijds stellen zij allerhande financiële eisen aan diezelfde samenleving. Een oud-collega: ,,Hij probeert de ultra-orthodoxen niet uit het parlement te verdrijven, alleen uit de regering, een bepaalde tijd, om ze weer enig gevoel voor verhoudingen bij te brengen.''

Die opdracht – het bijbrengen van enig gevoel voor verhoudingen – zou staatssecretaris M. Vliegenthart van Volksgezondheid zonder pardon moeten uitvoeren. Daar kan ze vanmiddag al mee beginnen na lezing van het verhaal in VN over de wederwaardigheden in de thuiszorg alwaar de top er niet voor terugdeinst zich als kleine Cor Boonstra's te gedragen. Het organisatiebureau SDM uit Doorn trekt nu aan de bel: directies van zorginstellingen worden beschuldigd van zelfverrijking en gaan zich te buiten aan commerciële avonturen die met overheidsgeld worden bekostigd. ,,Ze willen representatief overkomen. Ik was laatst nog bij een directeur van een thuiszorginstelling die zijn kamer geheel met Italiaans design had ingericht. Waar slaat dat op?'' zegt een medewerker van het organisatiebureau. De fusiegolf in deze sector blijkt vernietigend te werken: ,,We waren een rijke instelling, maar hebben vier miljoen op ons eigen vermogen moeten interen, onder andere door alle gouden handdrukken'', aldus de voorzitter van de OR bij de thuiszorg Zuidwest-Friesland.

Heel erg fijnemans daarentegen moet minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen zich voelen nu Nederland de hele maand september de VN-Veiligheidsraad mag voorzitten! Zijn gevleugelde uitspraak dat Nederland géén klein land is (alsof zich de afgelopen jaren enórme grenscorrecties in het zuiden en het oosten hebben voorgedaan) zal in New York moeten blijken, aldus Elsevier dat de hoge verwachtingen van het vier weken durende voorzitterschap terecht de grond laat inboren: ,,Je hebt weinig mogelijkheden om je stempel te drukken. Je kunt hooguit proberen een thema of een land op de agenda te zetten'', aldus een ambtenaar. Volgens Elsevier wil Nederland een `actief voorzitterschap' en dus vindt op 24 september een `themavergadering op ministerieel niveau' plaats over de beheersing van de internationale handel in kleine wapens. Misschien wordt het gedurende de weekends dan toch gezellig in de verschillende binnensteden, maar de kans daarop is klein want de verkoop van schiettuig zal gewoon doorgaan.

HP/De Tijd heeft een punt gezet achter de vertrouwde opmaak en verrast de lezer deze week met een geheel nieuwe layout. Het oogt overzichtelijker en belooft te blijven wat het altijd geweest is: `het best gehumeurde weekblad van Nederland'. Het humeur van vaste tekenaar Frits Müller heeft inmiddels een knauw gekregen: met ingang van 1 januari wordt hij geacht niet langer voor HP/De Tijd te tekenen. `Old spacetrips never die', luidt het bijschrift bij zijn tekening van deze week. Zelfs met het grootste gevoel voor verhoudingen valt hier niets aan toe te voegen.

    • Anna Visser