Frankrijk

Balthus

De Franse schilder Balthus, eigenlijk graaf Balthasar Klossowski de Rola (1908), schildert in een zeer persoonlijke realistische stijl, voornamelijk opgroeiende meisjes, straatscènes en landschappen. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een dromerig-verstarde sfeer. Balthus `reisde' door zijn eeuw, zonder dat hij van zijn tijd was. Een soort raadselachtig randfiguur wiens werk voor fabelachtige prijzen door verzamelaars wordt betwist. Bekend zijn zijn verblijf in Rome en aan de Zwitserse meren; veel minder de periode van 1953-1961, toen hij in het Château de Chassy, midden in de Morvan leefde, een periode van grote creativiteit. Twintig schilderijen en dertig tekeningen, waaronder prachtige landschappen, uit deze periode werden voor het eerst samengebracht en zijn nu te zien in het Musée des Beaux-Arts van Dyon, t/m 27 sept, dag beh di van 10-18u. Inl 00-33380745270.

Impressionisten/Van Gogh

Na zijn ongelukkig verlopen verblijf in Arles zoekt Vincent van Gogh naar een plek in het noorden van Frankrijk om te werken. Op aanraden van Pissarro gaat hij naar Auvers-sur-Oise waar hij wordt onthaald door de beroemde dokter Gachet. Van Gogh brengt er de laatste twee maanden van zijn leven door en schilderde er als een bezetene 72 doeken. In het Château van Auvers wordt de schilderkunst van de impressionisten, van het Parijs van de Belle Époque tot en met het schilderen `en plein air' verteld door middel van een origineel traject/spektakel van anderhalf uur dat je aflegt met een infrarood koptelefoon. Deze boeiende Voyage au temps des impressionnistes wordt gevolgd door een reliëf-film over het verblijf van Van Gogh in Auvers. Vooral het mooie dorp Auvers niet verlaten zonder een wandeling langs Van Gogh's inspiratiebronnen, als de kerk, de korenvelden en de oevers van de Oise te maken. In de Auberge Ravoux/Maison de Van Gogh, waar zich de sterfkamer van Van Gogh bevindt, kun je lekker eten. Ook kan men een bezoek brengen aan de graven van Vincent en zijn broer Theo die naast elkaar begraven liggen op het kerkhof van Auvers. Auvers-sur-Oise, 33 kilometer ten noordwesten van Parijs, Château, Rue de Léry, voor onbepaalde tijd, dag beh ma van 10u30-18u. Inl 00-33134484848.

Sam Levin

De Franse fotograaf Sam Levin (1904-1992) die werd gelanceerd door Jean Renoir hield van glamour. Hij liep de filmstudio's plat en werd de favoriete fotograaf van beroemde acteurs en actrices als Ingrid Bergman, Ava Gardner, Simone Signoret, Jean Marais, Orson Wells, Romy Schneider en Brigitte Bardot die hem haar hele leven trouw bleef. Een selectie van 160 schitterende portretten van `monstres sacrés', gekozen uit 600.000 negatieven die zijn echtgenote aan de Franse staat naliet, zijn op het ogenblik te zien in het hôtel de Sully. In zekere zin een overzicht van de film van de jaren veertig tot en met zeventig. Parijs, hôtel de Sully, 62 Rue Saint Antoine, t/m 19 sept, dag beh ma van 10-18u30. Inl 00-33142744775.

En verder

Maquettes en tekeningen van de Amerikaanse architect Richard Meier en vijf installaties van de Belgische videokunstenares Marie-Jo Lafontaine t/m 26 sept in het Jeu de Paume te Parijs 00-33142606969; beelden van Beverly Pepper en Magdalena Abakanowicz t/m 21 sept in de Jardin du Palais-Royal (dag geopend van 07-23u); Palmiers entre soleil et ombre t/m 10 okt in de Serres d'Auteuil van Parijs 00-33140717400; Video-installaties van Pipilotti Rist t/m 19 sept in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris 00-33153674000.